Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (497) Al-Quran (24) Amazing (286) Anak (51) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (179) Ibadah (26) Info (673) Islam (498) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (56) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (116) Resepi (397) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (299) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (428) Tips (80) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (64) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Friday, June 8, 2018

Resepi Cara Masak Udang Goreng Serai

Udang Goreng Serai



Bahan-bahan diperlukan:

  • 500 g udang (Saiz besar) 
  • 1 sudu teh serbuk kunyit 
  • 5 batang serai (Dihiris)
  • 2 biji cili merah (Dihiris)
  • 3 biji cili hijau (Dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (Dihiris)
  • 1 labu bawang besar (Dipotong gelang) 
  • 3 sudu makan minyak masak 
  • Garam secukup rasa

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Bersihkan udang. Potong bahagian yang tajam, basuh, dan tuskan. 
  2. Gaul udang dengan serbuk kunyit dan garam. 
  3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi. 
  4. Masukkan udang dan bawang besar. Kemudian kacau rata. 
  5. Apabila udang sudah berubah warna dan masak, tutupkan api. 
  6. Masukkan ke dalam pinggan dan sedia dihidangkan.
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 4 Orang

sumber : myresipi.com

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More