Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (504) Al-Quran (25) Amazing (287) Anak (54) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (128) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (181) Ibadah (27) Info (677) Islam (499) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (94) Misteri (44) Most (68) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (400) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (287) Sempoi (304) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (445) Tips (84) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (66) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Wednesday, April 25, 2018

Resepi Cara Buat Roti PANETTONE

PANETTONE

Panettone

oleh : chef mat gebu

Bahan Doh Span :-)
210 g tepung roti*
1 camca teh instant yeast*
150 ml air*(*disatukan, gaul dan uli hingga menjadi doh, perap 3 jam)

Bahan Lain :-)
90 g tepung roti
1/2 camca teh garam
50 g gula halus
10 g susu tepung
1 biji telur *
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau)
60 g mentega
100 g kismis
25 g ceri, potong kecil
1 biji oren, parut kulitnya
Perahan jus dari oren tadi
2 camca besar air

Cara membuatnya :-)
  1. Masukkan tepung, garam, gula, susu tepung dan bancuhan telur tadi ke dalam doh span tadi, gaul rata dan uli hingga semua bersatu dan menjadi doh. Tambah mentega sambil terus menguli hingga doh menjadi lembut.
  2. Masukkan kismis, ceri, parutan kulit oren dan jusnya serta air, terus menguli hingga rata. Bulat2 kan doh dan biarkan 15 minit. Kemudian bahagi doh kepada 8 bahagian yang sama besar, bulat2kan dan rehatkan lagi 15 minit.
  3. Bahagi lagi setiap doh tadi kepada 2 bahagian yang sama besar, bulat2kan dan letak dalam muffin cup. Buat hingga siap (dapat 16 biji), tutup permukaannya dengan kitchen towel dan biar 1 jam lagi.
  4. Kelar permukaan roti sebelum dibakar 25 - 30 minit dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C. Bergantung pada oven masing. Sapu permukaan roti dengan sedikit mentega ketika roti masih panas.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More