Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (499) Al-Quran (24) Amazing (287) Anak (51) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (179) Ibadah (27) Info (674) Islam (498) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (397) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (300) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (428) Tips (80) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (65) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, April 19, 2018

Resepi Cara Buat ROTI KUGELHOPF

ROTI KUGELHOPF

Kugelhopf


Kugelhopf

oleh : chef mat gebu

Bahan-Bahannya :-)
70 ml susu segar
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
250 g tepung roti (high-protein flour)
40 g gula halus
3/4 camca teh garam
2 camca teh instant yeast
1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis
75 g mentega
100 g kismis
8 - 10 biji kacang pecan/badam

Cara membuatnya :-)
  1. Satukan susu, telur dan esen vanilla, kacau rata. Satukan tepung, instant yeast, garam, serbuk kulit kayu manis dan gula dalam satu bekas, gaul rata. Tuang bancuhan susu dan gaul rata hingga menjadi doh.
  2. Masukkan mentega sambil terus menguli hingga menjadi doh yang licin. Doh memang agak lembik (jangan tambah tepung!). Gaulkan kismis sambil terus menguli sehingga kismis rata dalam doh.
  3. Bulat2kan doh dan letak dalam bekas, tutup dengan plastik cling dan biar 2 jam sehingga doh naik. Keluarkan doh dan uli sebentar, rehatkan lagi 15 minit.
  4. Lenser acuan kugerhopf dengan sedikit mentega, susun kacang pecan pada dasar acuan, ketepikan. Ambil doh tadi, bulat2kan dan buat lubang dibahagian tengah doh (macam donat), tabur sedikit tepung jika melekat. Alihkan doh yang berlubang tadi ke dalam acuan kugelhopf tadi, boleh lihat contoh acuan disini... Tutup dengan plastic cling dan biar lagi 1 jam sehingga naik.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150c selama 35 - 40 minit atau mengikut oven masing2. Bila masak, keluarkan serta merta dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan. Tabur sedikit gula aising jika suka.
  6. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan2 di atas ke dalam Bread Maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Tunggu hingga siap. Biarkan doh dalam BM untuk sejam lagi sebelum melakukan kaedah no. 4.....Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More