Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (499) Al-Quran (24) Amazing (287) Anak (51) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (179) Ibadah (27) Info (674) Islam (498) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (397) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (300) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (428) Tips (80) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (65) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, March 8, 2018

Resepi Cara Masak SINGGANG BEREMPAH

SINGGANG BEREMPAH

Singgang Berempah

oleh : chef mat gebu

Bahan Utama :-)
4 - 5 keping ikan merah (atau apa2 ikan yang digemari)
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
2 batang serai dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
Garam secukup rasa
Air mengikut keperluan

Bahan Tumbuk :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
8 biji cili padi
1 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum, masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan). Masukkan kiub ikan bilis (jika guna) dan juga jus asam jawa. Biar mendidih.
  2. Masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tambah garam secukup rasa. Biar mendidih atas api sederhana hingga ikan masak. Akhir sekali masukkan belahan tomato. Sesuaikan rasa dan jika ok, boleh dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More