Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (497) Al-Quran (24) Amazing (286) Anak (51) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (179) Ibadah (26) Info (673) Islam (498) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (56) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (116) Resepi (393) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (299) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (427) Tips (80) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (64) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Wednesday, March 7, 2018

Resepi Cara Masak GULAI PISANG MUDA Sedap

GULAI PISANG MUDA

Gulai Pisang Muda

oleh : chef mat gebu

Bahan Utama :-)
2 sisir pisang muda
5 ketul tulang ikan masin kurau
2 keping asam gelugor
2 batang serai, dititik
1 biji kelapa, diparut
Garam dan secubit gula

Bahan Kisar :-)
15 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah cili padi)
1 inci kunyit hidup (yang tua)
1/2 inci belacan

Cara membuatnya :-)
  1. Bersihkan pisang, kupas sedikit kulitnya (kulitnya pun diambil), potong sederhana tebal, buat hingga siap dan rendam bersama 1 keping asam gelugur. Tuang 3/4 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat, tuang 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair. Cuci bersih tulang ikan kurau. Ketepikan.
  2. Toskan pisang muda tadi, keluarkan asam gelugor dan masukkan ke dalam periuk bersama2 tulang ikan kurau, asam gelugor ( yang baru), serai titik dan juga bahan kisar. Gaul rata dan jerang atas api selama 2 - 3 minit.
  3. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih, tuang santan pekat dan perasankan dengan garam dan secubit gula (berhati2 dengan garam kerana tulang ikan masin tu sudah sedia kala masin). Masak dengan api perlahan hingga pisang lembut (tapi masih kenyal). Sesuaikan rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidang bersama sambal belacan dan ulam2man.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More