Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (497) Al-Quran (24) Amazing (286) Anak (51) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (179) Ibadah (26) Info (673) Islam (498) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (56) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (116) Resepi (393) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (299) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (427) Tips (80) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (64) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Monday, March 12, 2018

Resepi Cara Buat MEE REBUS CHEF TANIA SINGAPORE

MEE REBUS CHEF TANIA SINGAPORE

Mee Rebus Tania

oleh : chef mat gebu

Bahan Utama :-)
500 g daging tetel, potong kecik dan rebus hingga lembut
300 g udang, kupas, celur dan kisar halus (gunakan stok udang utk mengisar)
1 cawan taucho, cuci, tos dan tumbuk halus
1 cawan kacang tumbuk
2 batang serai, dititik
5 camca besar serbuk ketumbar
2 kiub ayam "MAGGI"
1 1/2 cawan gula (mat guna 1 cawan)
1/2 cawan gula merah (mat guna guna melaka)
200 g keledek, rebus dan lecek halus
1/2 cawan tepung jagung*
200 ml air*(*dikacau rata)

Bahan Kisar :-)
8 tangkai cili kering, kerat dan celur dgn air panas
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 cawan udang geragau, rendam dan toskan

Bahan Lain :-)
Mee kuning secukupnya (resipi asal guna 1.5 kg mee kuning)
Telur rebus, dibelah dua
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Hirisan cili hijau/cili merah
Tauhu, digoreng dan hiris
Limau kasturi, dibelah dua
Taugeh, dicelur (mat tak celur)

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar bersama serai titik hingga harum. Masukkan ketumbar serbuk, gaul rata. Tuang stok daging tetel bersama isi2nya dan tambah lebih kurang 2 liter air lagi. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan tauco, kacang tumbuk, kiub ayam dan sedikit garam, gaul rata. Biar mendidih sebentar dan masukkan keledek lecek dan juga udang kisar. Masukkan juga gula merah dan gula pasir (tahap kemanisan bergantung pada individu). Renihkan 20 minit.
  3. Tuang bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil dikacau, kepekatan bergantung pada individu, renihkan sebentar. Rasa dan jika ok, boleh matikan api.
  4. PENYEDIAN MEE REBUS :- Celur mee, toskan dan masukkan ke dalam bekas sesuai, letak taugeh, telur dan tauhu, curah kuah dan hias dengan hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng, potongan cili merah/hijau dan belahan limau kasturi.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More