Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (504) Al-Quran (25) Amazing (287) Anak (54) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (180) Ibadah (27) Info (675) Islam (499) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (94) Misteri (44) Most (68) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (397) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (303) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (439) Tips (81) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (66) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, March 22, 2018

Resepi Cara Buat KUIH GUNTING

KUIH GUNTING

Kuih Gunting

oleh : chef mat gebu
Bahan-Bahannya :-)
500 g tepung gandum
100 - 120 ml air (lebih kurang)
1 biji telur
1 1/2 camca besar jintan manis, cuci dan toskan
1 camca besar margerin
1/2 cawan minyak masak
1 camca besar gula
Garam secuku rasa

Bahan Kisar :-)
5 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
1 camca teh jintan manis
1/4 cawan udang kering, rendam 10 minit dan toskan

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukan margerine dan biar cair. Tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak, masukkan gula dan sedikit garam (anggaran 3/4 camca teh) gaul rata dan masak sekejap, gunakan api perlahan. Sementara itu ayak tepung dalam satu bekas, masukkan jintan manis. Pecahkan telur, kacau sedikit dan masukkan ke dalam tepung, gaul rata.
  2. Angkat bahan kisar yang telah ditumis tadi dan tuang ke dalam tepung, gaul rata dan tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Rehatkan 10 minit.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam dalam kuali, ambil sedikit doh tadi, gelek panjang sehingga menjadi saiz jari kelingking, gunting serong anggaran 0.5 cm. Buat hingga siap dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyak, letak atas paper towel. Biar betul2 sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More