Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (504) Al-Quran (25) Amazing (288) Anak (54) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (128) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (181) Ibadah (27) Info (678) Islam (499) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (94) Misteri (44) Most (70) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) News (1) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (403) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (288) Sempoi (304) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (448) Tips (85) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (66) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, March 22, 2018

5 Sebab Enjin Diesel Motosikal Tidak Dikomersilkan

Kebiasaannya kereta pacuan 4 roda dan kenderaan berat menggunakan diesel sebagai bahan bakar enjin. Pernahkah anda terfikir ada tak motosikal menggunakan enjin diesel? Yang pernah tersalah isi minyak diesel ada la. Haha.
Sebenarnya wujud motosikal sebegitu. Ada beberapa syarikat telah mengeluarkan motosikal berkuasakan enjin diesel sebelum ini. Paling popular ialah Royal Enfield, namun terpaksa ditamatkan pengeluarannya disebabkan akta/undang-undang pencemaran udara.
Baik, saya tidak bercadang untuk berkongsi secara terperinci dari sudut kejuruteraan kenapa motosikal enjin diesel hampir mustahil untuk dikomersialkan secara besar-besaran seperti kereta dan kenderaan lain.
Anda boleh buat pencarian sendiri mengenai enjin diesel berbanding enjin petrol yang ada di pasaran. Cuma saya boleh ringkaskan seperti berikut kenapa ianya agak mustahil untuk dikomersialkan secara besar-besaran:
1. Torque Dan RPM 
Enjin diesel menghasilkan torque tinggi tetapi RPM rendah di mana bertentangan dengan tujuan motosikal yang mensasarkan kelajuan yang tinggi.
2. Gas Karbon Dioksida
Salah satu sebab Royal Enfield menamatkan pengeluaran motosikal enjin diesel adalah kerana ia mengeluarkan gas karbon dioksida lebih tinggi berbanding enjin petrol. Ia tidak sesuai untuk alam sekitar.
Tapi untuk teknologi kereta dan kenderaan berat, ianya bukan masalah utama kerana industri kereta dan kenderaan berat diesel sudah maju dalam pengeluarkan enjin diesel.
3. Penyelenggaraan
Enjin diesel memerlukan penjagaan yang sangat rapi. Kos penyelenggaraan mungkin meningkat.
4. Saiz Dan Berat
Enjin diesel agak besar dan berat. Ia semestinya tidak sesuai dengan motosikal yang mementingkan kelajuan dan keselesaan.
5. Kos Pembuatan
Disebabkan saiz enjin agak besar dan berat, maka semestinya harga pembuatannya meningkat. Maka harga motosikal anda lagi mahal.
Saya percaya tidak mustahil untuk mengkomersialkan motosikal berkuasakan enjin diesel memandangkan sains dan teknologi telah membuktikan ia boleh berlaku dengan penyelidikan dan pembangunan yang berpanjangan.
Sesiapa yang meminati enjin diesel mesti tidak sabar untuk menunggu kelahiran semula motosikal enjin diesel di jalan raya.
Jika anda ada info lain berkenaan ini, boleh kongsi di ruang komen. Semoga bermanfaat.
artikel asal : thevocket

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More