Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (504) Al-Quran (25) Amazing (287) Anak (54) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (180) Ibadah (27) Info (675) Islam (499) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (94) Misteri (44) Most (68) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (397) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (303) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (439) Tips (81) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (66) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Friday, February 2, 2018

Resepi Cara Buat PULUT PANGGANG Sedap

PULUT PANGGANG

Pulut Panggang

oleh : chef mat gebu

Bahan-Bahannya :-)
300 g pulut, rendam 30 minit
1 cawan santan cair
1/2 camca teh garam
Serunding secukupnya (resipi dibawah)
Daun pisang secukupnya
Stapler atau lidi tajam

Bahan Serunding Ikan :-)
1 tin ikan tuna dalam tin, toskan
1/2 cawan pati santan
Garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 cm lengkuas*
2 batang serai, dihiris*
1 cm kunyit hidup*
3 biji cili merah*
1 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan manis*(*dikisar lumat)

Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK PULUT :-Toskan pulut, letak dalam loyang. Ratakan. Bancuh garam dengan santan cair, tuang ke dalam pulut tadi dan kukus 20 - 25 minit hingga pulut masak. Gaul rata, angkat dan Sejukkan.
  2. UNTUK SERUNDING IKAN :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum. Masukkan pati santan dan masak hingga mendidih. Masukkan ikan tadi dan tambah garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
  3. UNTUK PULUT PANGGANG :- Siapkan daun pisang, lap bersih, layur dan potong lebih kurang 5 x 8 inci. Sudukan lebih kurang 2 camca besar pulut, ratakan dan leperkan sedikit, letak serunding ikan (mat letak 1 camca besar) sepanjang pulut tadi. Bentukkan menggunakan daun pisang hingga pulut menutupi serunding. Kemaskan dan semat dengab lidi tajam kiri dan kanan atau pun guna stapler. Buat hingga siap dan panggang hingga sedikit garing.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More