Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (504) Al-Quran (25) Amazing (287) Anak (54) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (128) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (181) Ibadah (27) Info (677) Islam (499) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (94) Misteri (44) Most (68) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (400) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (287) Sempoi (304) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (445) Tips (84) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (66) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Wednesday, February 21, 2018

Resepi Cara Buat Kerabu Ayam (LAWAR BALI)

LAWAR BALI

Lawar Bali

oleh : chef mat gebu

Bahan Utama :-)
300 g dada ayam, didadu kecil
200 g kacang panjang, potong2 1 cm panjang
300 g nangka muda
250 ml pati santan
2 helai daun salam (mat guna bay leaf)
1/2 cawan kelapa parut
1/4 cawan bawang goreng, ramas kasar
6 - 10 tangkai cili padi, dihiris halus
3 camca besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Jus limau nipis secukupnya
2 helai daun kunyit, dimayang halus

Bahan Kisar Halus :-)
5 biji cili merah
3 biji buah keras
1/2 camca teh lada hitam biji
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 batang serai, dihiris halus
2 camca besar gula melaka atau gula perang

Cara membuatnya :-)
  1. Celur nangka hingga lembut, toskan dan potong kecil. Celur kacang panjang 30 saat, angkat dan toskan. Goreng kelapa hingga perang dan tumbuk kasar. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar halus hingga wangi, masukkan daun salam, santan dan sedikit garam. Bila mendidih, masukkan daging ayam, kecilkan api dan masak hingga sedikit kering (keadaannya macam rendang basah). Tambah sedikit gula jika perlu. Rasa dan jika ok, boleh matikan api dan biarkan sejuk.
  3. PENYEDIAAN LAWAR :- Dalam satu bekas, satukan nangka dan kacang panjang, gaul rata. Masukkan ayam dengan kuah2nya, kelapa goreng, cili padi dan bawang goreng, gaul hingga semua sebati. Masukkan jus limau nipis secukupnya (kalau suka masam bubuh lebih, mat perah 2 biji limau nipis untuk kerabu ni...) gaul rata dan tabur dengan daun kunyit. Hidangkan segera bersama nasi hangat.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More