Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (366) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Wednesday, January 4, 2017

Resepi Cara Buat CAKOI Lembut, Gebu & Sedap

CAKOI


Jom kita cuba buat "cakoi". Nak beli boleh, tapi tak de ke kita terfikir macam mana lah cakoi ni dibuat dan susah atau senang.


Bahan-Bahannya :-)
1 cawan air
2 cawan tepung roti
1/4 camca teh instant yeast
1 camca teh gula
1 camca teh garam
3/4 camca teh "alum" (boleh dapat kat kedai2 baking)
1/2 camca teh soda bicarbonate
1/4 camca teh "amonia" (boleh dapat kat kedai2 baking), atau tak payah letak...
1 camca besar minyak
Minyak untuk menggoreng



Cara membuatnya :-)
  1. Satukan alum, amonia, garam dan gula bersama air, kacau rata. Ketepikan. Tepung digaul bersama soda bicarbonate dan instant yeast, kemudian masukkan dalam satu bekas. Buat lubang tengah2 tepung tadi dan tuang bancuhan air dan minyak. Gaul hingga rata dan sebati. Adunan akan menjadi lembut dan melekat2. Alih ke atas papan pencanai yang telah ditabur dengan tepung, bagi 2 doh, buat bentunk panjang, lebih kurang 40 cm. Tutup dengan plastick wrap dan biar 1 jam. (Boleh juga diuli menggunakan Bread Maker, bila selesai waktu menguli lebih kurang 30 minit, keluarkan dari BM).
  2. Ratakan setiap doh dengan tangan sehingga 1 cm tebal, potong2 kepada bahagian selebar 2 cm, rehatkan 10 - 15 minit.
  3. Panaskan minyak, ambil 2 bahagian potongan, tindihkan dan tekan tengah2nya dengan chopstick. Tarik sedikit doh tadi dan goreng dalam minyak sederhana panas, api jangan terlalu besar, goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan atas paper towel. Buat hingga siap.
Lagi elok kalau guna kuali yang mempunyai permukaan luas, kerana doh cakoi yang lembut, kita boleh tarik jadi lebih panjang sebelum digoreng.

kredit : mat gebu

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More