Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (283) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (114) Resepi (354) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (353) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (97) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, November 17, 2016

Resepi Cara Masak UDANG BAKAR Sedap

UDANG BAKAR


Bahan-Bahannya :-)
400 g udang galah
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
1 1/2 camca besar cili kisar
2 biji buah keras*
4 ulas bawang merah kecil*
1 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
2 batang serai*
1/2 cm lengkuas*
1/2 cm belacan*
1 camca besar cencalok, toskan (optional)*(*ditumbuk lumat)
Garam
1 camca besar gula melaka
2 camca besar jus lemon/limau kasturi
2 camca besar air

Cara membuatnya :-)
  1. Udang dibersihkan (jangan buang kulit), buang kotoran di bahagian kepala, kemudian belah belakangnya, buang juga kotoran, cuci bersih dan toskan.
  2. UNTUK SAMBAL :- Panaskan 3 camca besar minyak, masukkan bahan2 tumbuk lumat bersama cili kisar, tumis hingga wangi dan garing. Masukkan gula melaka, jus lemon, air dan sedikit garam. Masak dengan api perlahan hingga terbit minyak, lepas tu masukkan hirisan bunga kantan, kacau rata. Rasa dan jika ok, boleh dimatikan api. Alih ke dalam mangkuk dan biar sejuk.
  3. Ambil udang tadi dan lumurkan dengan sambal dan masukkan juga dibahagian belahan udang, buat hingga siap, lumur pada seluruh permukaan udang juga.
  4. Susun udang atas daun pisang dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit..Hidangkan panas bersama belahan limau kasturi/lemon...yum yum.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More