Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (662) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (359) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (375) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Monday, October 10, 2016

Resepi Cara Masak DALCA PELIK

DALCA PELIK

oleh : mat gebu

Bahan Utama :-)
300 g daging cincang*
2 inci halia, tumbuk lumat*
3 ulas bawang putih, tumbuk lumat*
1 camca besar serbuk lada hitam*(*disatukan)
2 1/2 camca besar rempah kari
1 cawan pati santan
2 biji kentang, didadu
1 biji capsicum merah, didadu kasar
1 biji capsicum kuning, didadu kasar
2 tangkai cili hijau, hiris kasar
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
1 tin kacang kuda dalam tin, cuci dan toskan
1 biji terung, potong dadu
1 keping kecil asam gelugor
1 1/2 camca besar cili kisar
Garam dan sedikit gula

Bahan Kisar :-)
5 ulas bawang merah kecil
1 biji bawang besar
2 uals bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Bahan Tumis :-)
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
3 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah, dihiris halus
2 ulas bawang putih, dihiris halus

Cara membuatnya :-)
  1. Daging cincang tadi digaul hingga rata dan bentukkan menjadi bebola sebesar duit 20 sen. Buat hingga siap dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar bersama2 cili kisar, masak sebentar, tambak serbuk kari dan sedikit air. Masak hingga garing dan terbit minyak.
  3. Masukkan kentang, gaul rata dan masukkan 1 liter air. Bila mendidih, masukkan bebola daging, masak hingga kentang 3/4 empuk, gunakan api perlahan. Kemudian capsicum merah dan kuning, cili hijau, terung dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
  4. Tuang pati santan, tambah garam dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan, akhir sekali masukkan kacang kuda bersama tomato belah, masak 1 - 2 minit. Rasa kuahnya dan jika ok boleh diangkat.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More