Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (368) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, November 12, 2015

Resepi Cara Masak KARI UDANG DENGAN REBUNG Sedap

KARI UDANG DENGAN REBUNG

Bahan Utama :-)
600 g udang galah, dibersihkan, cuci dan tos
400 g rebung (seperti gambar dibawah)
1 biji kelapa, diparut
1 camca besar kerisik
2 keping asam gelugor
1 camca teh serbuk lada hitam
2 camca besar rempah kari ikan
Garam dan gula (jika perlu)

Bahan Kisar Halus :-)
7 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
4 biji cili merah
2 biji buah keras
1 ketul kiub pati ikan bilis "MAGGI"

Bahan Tumis :-)
3 biji bawang merah kecik, dihiris halus
2 biji bawang putih, dihiris halus
2 tangaki daun kari
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaha
4 kuntum bunga cengkih
1/2 camca teh halba

Cara membuatnya :-)
  1. Celur rebung hingga 3/4 lembut dan dihiris2 halus tapi jangan putus seperti dalam gambar dibawah, cuci dan toskan. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat. Tuang lagi 2 cawan air, ramas dan perah untuk santan cair. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi, masukkan bahan2 kisar halus, serbuk lada hitam dan juga rempah kari. Kacau hingga rata dan tumis hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
  3. Masukkan rebung dan udang, gaul rata dan tuang santan cair. Masukkan juga asam gelugor. Biar mendidih dan masukkan kerisik serta pati santan. Masak atas api serhana hingga mendidih.
  4. Perasakan dengan garam dan sedikit gula jika perlu. Kacau perlahan dan biat mendidih 2 - 3 minit atau hingga rebung lembut dan udang masak. Rasa dan jika ok, boleh padamkan api dan dihidangkan bersama nasi panas dan ulam-ulaman.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More