Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (368) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, November 12, 2015

Resepi Cara Masak GULAI PUCUK UBI & BILIS TAMBAN Sedap

GULAI PUCUK UBI & BILIS TAMBAN


Bahan-Bahannya :-)
Kurang lebih 1 cekak pucuk ubi (kami petik kat kebun saja)
2 cawan bilis tamban
1 biji kelapa, diparut
3 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
8 biji bawang merah kecil*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
3 biji cili merah*
1 inci kunyit hidup*(*dimesin halus)
Garam dan gula (jika perlu)

Cara membuatnya :-)
  1. Asingkan pucuk ubi dari tangkainya. Cuci, toskan dan celur hingga separuh lembut. Toskan, cuci dengan air sejuk, perah dan potong kecil. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat. Tuang 3 cawan air, ramas dan perah untuk santan cair. Ikan bilis tamban dibuang sisik, belah dua dan buang tulang tengah, rendam 10 minit. Toskan.
  2. Dalam periuk, masukkan pucuk ubi, asam gelugor, serai titik dan bahan2 kisar halus. Gaul dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih atas daput. Gunakan api sederhana.
  3. Bila pucuk ubi lembut, tuang pati santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula (jika perlu). Masak 1 - 2 minit lagi. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, ikan masin dan sambal belacan.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More