Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (662) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (359) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (375) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, November 26, 2015

Resepi Cara buat PRETZEL Sedap

PRETZEL


Bahan2 Doh :-)
1 1/4 cawan air
1 kuning telur
2 camca besar gula halus
1 camca teh garam
Sedikit lada sulah (mat tak letak)
3 1/2 cawan high protein flour (tepung roti)
1 camca besar instant yeast
1 camca besar shortening (lemak sayur)
1 camca teh esen vanilla (tak letak dalam resipi asal)
1 camca teh bread softerner (tak letak dalam resipi asal)

Bahan Hiasan :-)
Putih telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan pukul sedikit dengan garfu)
Bijan untuk hiasan

Cara membuatnya:-) 
  1. Satukan kesemua bahan2 doh dan gau hingga semua menjadi doh. Uli 25 - 30 minit untuk mendapaykan doh yg kenyal dan anjal. Bulat2kan, masuk dalam bekas dan tutup dengan plastic cling dan biarkan naik. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker (BM), pilih setting for dough dan tekan, tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagikan doh kepada 20 bahagian (kurang lebih 45 g setiap bahagian), buatkan bentuk bebola dan ketepikan. Ambil sebiji doh, gentel hingga panjang kurang lebih 35cm, dan bentukkan menjadi pretzel. Alih ke dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Buat hingga siap.
  3. Biar naik sekali ganda (kurang lebih 45 minit), sapu permukaan dgn bancuhan putih telur dan tabur sedikit bijan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan ada suhu 180C, selama 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More