Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (499) Al-Quran (24) Amazing (287) Anak (51) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (179) Ibadah (27) Info (674) Islam (498) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (397) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (300) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (428) Tips (80) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (65) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Wednesday, July 29, 2015

Video Sidang Media DS Najib &Berita Terkini Muhyiddin Yassin Dipecat Ganti Zahid Hamidi

Berita Terkini punca Tan Sri Muhyiddin Yassin dipecat PM selaku Timbalan Perdana Menteri dan digantikan dengan Ahmad Zahid Hamidi. Berita mengejutkan apabila Perdana Menteri Najib Razak telah melakukan rombakan kabinet dimana Muhyiddin Yassin dipecat dan digantikan dengan Zahid Hamidi berkuatkuasa mulai 29 Julai 2015. Pengumuman itu dibuat sebentar tadi 28 Julai 2015 pada pukul 1.40 petang.

muhyiddin-yassin

Kontroversi Punca Muhyiddin Yassin Dipecat Jadi TPM
Punca utama pemecatan jawatan Muhyiddin Yassin susulan pertikaiannya terhadap syarikat pelaburan strategik kerajaan 1MDB yang didakwa berlaku penyelewengan. Selain itu, Muhyiddin juga tidak memihak dan mempertikaikan kepimpinan Najib Razak. Muhyiddin dalam satu kenyataan rasmi sebelum ini dilihat seolah tidak lagi menyokong Barisan Nasional. Muhyiddin Yassin juga mengakui jika pilihan raya umum diadakan dalam masa yang terdekat, Umno akan tewas susulan parti UMNO itu kini berdepan dengan krisis kepercayaan berikutan kontroversi firma pelaburan 1MDB.

Difahamkan lagi Najib Razak dan Muhyiddin tidak bertegur sapa malah bersikap “Dingin” ketika menghadiri rumah terbuka Aidilfitri yang dianjurkan oleh bekas perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) baru-baru ini. Dengan penyingkiran Muhyiddin selaku TPM, Najib Razak menyatakan tujuan utama rombakan Kabinet adalah untuk memperkukuhkan Barisan Nasional dalam menghadapi cabaran dalam menguruskan negara sebelum PRU14.

zahid-hamidi

Dengan pengumuman tersebut, Timbalan Perdana Menteri DS Ahmad Zahidi Hamidi juga masih memegang Jawatan Menteri Dalam negeri.

najib

Najib berkata beliau sememangnya bersikap terbuka dalam menerima kritikan. Namun, sebagai anggota Kabinet, perbezaan pendapat dan pandangan tidak sepatutnya dilakukan di forum terbuka kerana boleh menjejaskan pandangan umum terhadap kerajaan serta negara. Keputusan menggantikan Tan Sri Muhyiddin merupakan satu keputusan yang betul setelah mengambil kira pertimbangan politik dan kepentingan pentabiran- Najib Razak

Senarai Rasmi Barisan Kabinet Baharu Mulai 29 Julai 2015
Senarai penuh menteri-menteri yang terlibat dalam rombakan kabinet yang diumumkan berkuatkuasa 29 Julai 2015:
Perdana Menteri – Dato’ Sri Najib Razak
Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri – Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi (Muhyiddin Yassin Dilucutkan Sebagai TPM)
Menteri Luar Bandar – Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Menteri MITI – Datuk Seri Mustapa Mohamed
Timbalan Menteri MITI – Datuk Ahmad Maslan
Menteri Pertanian & Industi – Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri – Datuk Azalina Othman Said
Menteri Pendidikan – Datuk Seri Mahdzir Khalid
Menteri KPDNKK – Datuk Hamzah Zainuddin
Menteri Sumber Asli & Alam Sekitar – Datuk Dr Wan Junaidi Wan Othman
Menteri Kerja Raya – Datuk Seri Fadillah Yusof
Menteri Pengajian Tinggi – Datuk Seri Idris Jusoh
Menteri Luar – Datuk Seri Anifah Aman
Timbalan Menteri Luar – Datuk Reezal Merican Naina Merican
Menteri Pengangkutan – Datuk Seri Liow Tiong Lai
Menteri Kesihatan – Datuk Seri S Subramaniam
Menteri Komunikasi & Multimedia – Dato’ Seri Mohd Salleh Keruak

Senarai Rasmi Menteri Digugurkan 28 Julai 2015
Selain daripada Muhyiddin Yassin yang dipecat selaku Timbalan Perdana Menteri (TPM), turut digugurkan jawatan adalah 4 lagi menteri seperti yang tersenarai dibawah:

Menteri digugurkan/ Dipecat
Tan Sri Muhyiddin Yassin –  Timbalan Perdana Menteri
Datuk Seri G Palanivel – Sumber Asli dan Alam Sekitar
Datuk Seri Shafie Apdal – Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
Datuk Ewon Ebin – Sains, Teknologi dan Inovasi

Timbalan menteri digugurkan/ Dipecat
Datuk Abd Rahim Bakri – Pertahanan

Video Rakaman Sidang Media Rombakan Kabinet 28 Julai 2015

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More