Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (499) Al-Quran (24) Amazing (287) Anak (51) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (179) Ibadah (27) Info (674) Islam (498) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (397) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (300) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (428) Tips (80) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (65) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Wednesday, July 8, 2015

Telefon Model Terbaru : Oppo R7 Lite

Oppo Malaysia hari ini telah memperkenalkan dua telefon pintar baru, dan salah satu daripadanya adalah Oppo R7 Lite. Oppo R7 Lite membawakan beberapa fungsi yang sama seperti peranti dibawah keluarga Oppo R7, tetapi dengan sedikit perbezaan pada spesifikasi dan beberapa fungsi yang hadir padanya.
Rekaan Oppo R7 Lite
Oppo R7 Lite
Oppo R7 Lite
PemprosesSnapdragon 615 8-teras
Skrin5-inci HD AmOLED
RAM2GB
Muatan Dalaman16GB + MikroSD
Kamera Utama13 Megapixel
Kamera Hadapan8 Megapixel
Bateri2320mAh
Lain-LainDwi-SIM, LTE
Oppo R5 Lite hadir dengan rekaan unibody, dimana tiada bahagian boleh ditanggalkan – kecuali bahagian SIM. Bahagian SIM diposisikan pada bahagian tepi kanan dan perlu dibuka dengan pin khusus. Bahagian SIM ini diintegrasikan bersama-sama kad mikro-SD. Ruangan ini berbentuk hibrid, dimana jika pengguna menggunakan kad SIM kedua, maka tidak boleh menggunakan kad mikro-SD, dan begitu juga jika sebaliknya.
Pada bahagian hadapan, ia menyertakan skrin yang dikatakan oleh Oppo sebagai rekaan 2.5D – dimana ia membawakan sedikit lengkungan pada bahagian tepi untuk memudahkan pengguna memegang peranti berkenaan.
Kami yang sudah biasa menggunakan peranti bersaiz 5-inci tidak menghadapi sebarang masalah untuk menggunakan telefon pintar ini. Pada bahagian bawah peranti, Oppo menyertakan butang kawalan kapasitif. Salah satu perkara yang kami tidak sukai pada peranti Oppo ini adalah penggunaan ColorOS yang menetapkan butang multi-tasking (butang paling kiri) perlu ditekan seketika untuk mengaktifkan paparan multi-tasking sebaliknya jika hanya tekan sekali ia sekadar membuka paparan untuk mengubah tetapan homescreenseperti menambah widget dan sebagainya. Jika anda hadir daripada menggunakan peranti Android yang lain, mungkin ia mengambil seketika untuk menyesuaikan diri, tetapi jika daripada peranti ColorOS lain, mungkin ini bukan suatu masalah untuk anda.
Oppo R7 Lite

Gestures – Dwi-Tap Untuk Aktifkan Skrin
Oppo sebelum ini telah menyertakan sokongan gesture pada beberapa telefon pintar mereka, dan ia turut hadir pada Oppo R7 Lite ini. Pada Oppo R7 Lite, pengguna boleh menggunakan sokongan dwi-tap untuk aktifkan skrin. Pengguna boleh dwi-tap hanya pada bahagian butang kapasitif sahaja, dan bukannya pada skrin (tetapi pada Oppo R7 Plus ia pada bahagian skrin).
Disamping itu, beberapa sokongan gesture lain yang turut disertakan adalah kebolehan untuk merakamkan paparan skrin dengan meleretkan tiga jari ke bahagian bawah skrin. Pengguna juga turut boleh menetapkan beberapa tetapan untuk Screen-Off Gestures, membolehkan anda melakukan beberapa lakaran pada skrin ketika ia dalam keadaan tertutup dan ia akan secara automatik membuka aplikasi yang dikehendaki berdasarkan gesture yang dilakukan.

Kamera 13-Megapixel
Oppo sering melengkapkan peranti mereka dengan sokongan kamera yang menarik. Pada Oppo R7 Lite, Oppo menyertakan kamera 13-megapixel pada bahagian belakang, serta kamera 8-megapixel pada bahagian hadapan untuk selfie.
Untuk kamera, seperti biasa beberapa mod khusus disediakan, termasuk kebolehan merakamkan gambar dalam bentuk RAW. Pengguna terlebih dahulu perlu memuat-turun mod khusus ini daripada kedai aplikasi khusus yang disediakan oleh Oppo pada bahagian kamera, dan mula merakamkan gambar dalam bentuk RAW.
ColorOS 2.1
Selain daripada RAW, pengguna turut boleh memuat-turun mod-mod tambahan lain seperti Beautify untuk rakaman wajah yang cantik, rakaman gambar HDR, rakaman Super Macro, dan juga rakaman Double Exposure.
Oppo turut melengkapkan kamera belakang pada R7 Lite dengan beberapa fungsi tambahan, termasuk sokongan anti-gegaran, dan juga Phase Detection Auto-Focus.

ColorOS 2.0 Dan Android 5.1 Lollipop
Oppo R7 Lite dijana menggunakan sistem operasi Android 5.1 Lollipop, dan dilengkapi dengan antaramuka khusus yang dibawakan oleh Oppo dinamakan sebagai ColorOS. Oppo menggunakan ColorOS 2.1 pada peranti ini, dimana menurut pihak Oppo, ia lebih stabil berbanding beberapa variasi sistem operasi Android yang lain (EMUI, MIUI, dan lain-lain), serta lebih stabil berbanding versi ColorOS sebelum ini. Oppo turut menyertakan kemaskini dari segi antaramuka dan ikon berbanding versi sebelum ini, serta membolehkan pengguna mengetahui sama ada ia merupakan set asli tempatan ataupun sebaliknya dengan menyemak halaman tetapan pada peranti.
ColorOS 2.1
ColorOS 2.1
ColorOS 2.1
ColorOS 2.1

Di Malaysia, Oppo R7 Lite akan dijual pada harga RM1298. Pengguna boleh membuat pra-tempahan untuk telefon pintar ini bermula 11 Julai 2015 ini di pengedar rasmi Oppo seluruh negara. Oppo R7 Lite dijangka hadir dan dijual melalui kedai bermula bulan Ogos kelak.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More