Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (364) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, July 2, 2015

Resepi Cara Masak Imam Baladi ( Resepi Timur Tengah)

IMAM BALADI.


Bahan-Bahanny:-
420 g terung bulat (lebih kurang 2 biji saiz besar)
6 camca besar minyak zaitun (olive oil)
1 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, cincang halua
1 camca teh serbuk jintan putih
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis
1 camca besar serbuk red pepper (mat guna cili serbuk)
20 g hirisan parsley
16 g daun pudina (kurang lebih i genggam)
30 g walnut, kisar halus (mat kisar kasar jee)
200 ml jus epal tanpa gula (mat guna fresh apple juice)
1 camca teh gula perang

Cara membuatnya:-
  1. Kupas terung dan potong bulat setebal 2 cm, tabur dengan sedikit garam dan biarkan 20 minit (mat rendam dalam air garam). Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan goreng terung hingga perang, angkat dan sejatkan minyak. Ketepikan.
  2. Keluarkan sebahagian minyak dari kuali, tumis bawang besar hingga kuning, masukkan bawang putih dan kacau. Bubuh serbuk jintan, kayu manis, serbuk red pepper, garam dan hirisan parsley dan pudina (tinggalkan sedikit untuk hiasan). Gaul rata.
  3. Lepas 2 minit, masukkan jus epal, serbuk walnut dan gula perang, kacau hingga semua mesra. Bila mendidih, boleh masukkan terung, gaul rata dan biar sekejap hingga terung lembut. Rasa dan jika ok, boleh diangkat ke dalam pinggan dan taburkan lebihan cincangan parsley dan daun pudina tadi.
  4. Sedap dimakan bersama roti atau nasi atau apa2 saja laaa...roti canai/prata pun ok!!!!

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More