Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (662) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (359) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (375) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, July 2, 2015

Resepi Cara Buat KUIH LAPIS Sedap ROZZAN

KUIH LAPIS ROZZAN


Bahan-Bahannya:-
1280 ml santan (mat guna 500 ml santan kotak + 780 ml air)
340 g gula pasir
1/2 camca teh garam
3 helai daun pandan, disiat dan simpul
250 g tepung beras
60 g tepung ubi (sagu ubi)
40 g tepung Hoon Kue (tanpa warna)
Sedikit pewarna biru, merah dan kuning (atau warna kegemaran masing2)

Cara membuatnya:-
  1. Satukan santan, gula pasir, garam dan daun pandan dalam periuk, masak atas api sederhana sambil dikacau hingga gula hancur dan santan suam. Sejukkan.
  2. Satukan semua jenis tepung dalam satu bekas, gaul rata. Tuang santan tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan wisk hingga sebati. Tapis adunan tadi.
  3. Bahagi adunan kepada 4 bahagian sama banyak. Bancuhkan warna pada setiap bahagian dan 1 bahagian biar pada warna asal (putih). Kemudian bagi 2 lagi setiap bahagian tadi, biar sama banyak.
  4. Panaskan kukusan, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3) inci dengan sedikit minyak. Panaskan tin 5 minit dalam kukusan. Tuang 1 bahagian biru dalam tin dan kukus 5 minit. Kemudian 1 bahagian merah dan kukus 5 minit, 1 bahagian kuning dan kukus 5 minit dan 1 bahagian putih dan kukus 5 minit juga.
  5. Buat proses yang sama untuk lapisan berikutnya (untuk lapisan ke-5 dan seterusnya kukus 7 minit). Untuk lapisan terakhir, kukus kuih 10 minit. Angkat dan biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong...
  6. PETUA:- Untuk mengelakkan air menitis atas kuih, mat bungkus tutup kukus dengan kitchen towel....Gunakan api sederhana semasa mengukus..Selamat mencuba!!!

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More