Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (364) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Monday, June 22, 2015

Resepi Cara Masak BERIANI GAJUS Sedap

BERIANI GAJUS


Bahan Utama:-
3 cawan besar Basmathi, cuci dan rendam 20 minit
1/2 cawan gajus
1/2 cawan kismis kuning (sultana)
1/2 cawan susu cair
2 1/2 camca besar minyak sapi
2 helai daun panda, disimpul
1/2 kiub pati ayam "MAGGI"
4 cawan air
1 genggam daun ketumbar, dihiris
1 genggam daun pudina
Secubit koma2 (saffron), rendam dengan 1 camca besar air panas
Garam secukup rasa

Bahan Tumis:-
1 biji bawang besar, dicincang kasar
1 1/2 inci halia*
3 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1 biji tomati, potong dadu
1 1/2 camca besar rempah beriani
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)

Bahan Hiasan:-
Badam keping, disangai hingga perang
Hirisan daun bawang/sup
Bawang goreng

~~:KOMA-KOMA @ SAFFRON:~~


Cara membuatnya:-
  1. Dalam periuk, masukkan minyak sapi dan biarkan cair. Tumis rempah tumis bersama 1 helai daun pandan hingga wangi. Masukkan bawang besar cincang dan tomato, goreng hingga perang. Masukkan gajus dan kismis, masak hingga gajus sedikit garing. Tuang bahan2 kisar dan rempah beriani, masak hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.
  2. Tuang air dan susu cair tadi. Masukkan kiub ayam dan sedikit garam (kurang lebih 1 camca teh). Bila mendidih, matikan api curah bahan2 tadi ke dalam rice cooker. Masukkan beras tadi bersama 1 helai daun pandan tadi. Masak seperti memasak nasi biasa menggunakan rice cooker. Bila nasi kering, buat beberapa lubang menggunakan senduk atau sudu. Curah koma2 yang direndam tadi dan tabur hirisan daun ketumbar dan daun pudina. Tutup periuk dan biar nasi betul2 tanak.
  3. Bila elok masaknya, gunakan chopstick, gaulkan nasi tadi perlahan2, cukup sekadar nasi bergaul mesra dgn bahan2 tabur...jangan terlebih gaul nanti nasi patah2. Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidang.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More