Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (368) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Monday, June 8, 2015

Resepi Cara Masak BEEF CHAR SIEW

BEEF CHAR SIEW


Bahan-Bahannya:-
500 g daging batang pinang
1 camca besar madu
2 camca besar Hoisin Sauce
1 camca teh minyak bijan
1 camca teh kicap cair'
2 biji bawang putih, tumbuk lumat
2 1/2 camca besar gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh serbuk lada hitam
1/2 camca teh pewarna merah (food coloring), optional

Cara membuatnya:-
  1. Potong daging batang pinang 3 bahagian memanjang. Cuci bersih dan toskan. Cucuk setiap bahagian daging tadi dengan garfu. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan kesemua bahan diatas kecuali daging dan madu, gaul hingga rata dan sebati. Masukkan daging dalam beg plastik (yang baru) atau tupperware, tuang bahan perap dan gaulkan dengan daging hingga rata. Masukkan dalam peti sejuk dan perap 1 - 2 malam. Kalau simpan dalam freezer, boleh dibiarkan hingga 3 bulan (lagi lama, lagi sedap).
  3. BEEF CHAR SIEW:- Asingkan daging dari bahan2 pemerap. Panaskan bahan pemerap tadi hingga sedikit pekat, matikan api dan masukkan 1 camca besar madu, gaul rata. Hidupkan api arang (charcoal) hingga menjadi bara, BBQ daging tadi hingga masak, sapu bancuhan tadi semasa proses membakar. Tujuan menyapu untuk menghasilkan lapisan kilat pada daging. Selamat mencuba!!!

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More