Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (368) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Tuesday, June 30, 2015

Resepi Cara Buat ANG KU KUEH

ANG KU KUEH

"Ang Ku Kueh", the true blue peranakan signature kueh......kaum nyonya dengan begitu teliti telah memperbaiki dan menaiktaraf kuih2 yang ada pada masa itu, ada juga kuih2 melayu yg telah diperbaik mutu oleh mereka...Ang Ku Kueh nie resipi dari Great Lydia....



Bahan Doh:-
120 g tepung pulut
120 g keledek (mat guna keledek kaler oren)
1 camca besar gula halus (mat guna 1/2 camca besar)
4 camca besar pati santan (guna santan kotak je!)
2 camca besar minyak jagung
4 camca besar air
Sedikit pewarna merah (mat tak pakai sebab kaler keledek tu dah lawa)

Bahan Lain:-
220 g inti kacang hijau (boleh beli kat kedai2 baking)
Daun pisang secukupnya
Minyak untuk disapu

Cara membuatnya:-
  1. Kukus keledek hingga lembut, lecek bersama gula halus hingga hancur. Masukkan kesemua bahan untuk doh dan gaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat dimangkuk adunan. Bagi doh kepada 11 bahagian yang sama saiz dan buat bentuk bebola, ketepikan.
  2. Inti kacang hijau disejukkan dalam peti ais sehingga boleh dikepal. Bahagikan inti kepada 11 bahagian yang sama besar juga. Buatkan bentuk bebola.
  3. Potong daun pisang sebesar ( 3 x 4) inci sebanyak 11 keping, sapu setiap keping potongan daun pisang dengan minyak. Sapu sedikit minyak pada tapak tangan, ambil sebiji doh, leperkan dan letak sebiji inti dan salut doh sehingga menutupi inti. Masukkan ke dalam acuan ang ku kueh dan tekan perlahan2 dan padat2kan. Ketuk keluar doh tadi dan alihkan ke atas daun pisang. Buat hingga siap.
  4. Kukus atas air mendidih selama 8 - 10 minit, gunakan api sederhana. Bila kuih masak (bila permukaan kuih menjadi seakan2 jernih), keluarkan dari kukusan dan sapu sedikit minyak pada permukaan kuih untuk mengelakkan kuih menjadi kering.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More