Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (368) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Wednesday, May 6, 2015

Resepi Cara Masa AYAM GORENG GAJUS

AYAM GORENG GAJUS


Bahan Utama:-
2 keping dada, dihiris panjang*
1/2 camca teh serbuk lada hitam*(*satukan dan perap 15 minit)
1/2 cawam gajus, goreng hingga kuning
5 kuntum cendawan butang, dihiris
2 batang saleri, potong dadu
1 batang leek, potong serong
1 biji bawang besar, potong baji
2 ulas bawang putih, hiris halus
5 tangkai cili kering, hiris halus, cuci dan keringkan
1 camca teh minyak bijan

Bahan Sos:-
2 camca besar Hoisen sos
2 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili
1 camca teh kicap pekat
1 camca besar kicap cair
2 camca besar cuka epal (cider vinegar)

Cara membutanya:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali (kurang lebih 3 camca besar) hingga panas, masukkan cili kering dan goreng hingga garing, masukkan daging ayam yang diperap tadi dan kacau goreng 5 minit hingga ayam 1/2 masak. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Dalam kuali sama tuang 2 camca besar minyak dan minyak bijan. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan leek, saleri dan cendawan, kacau goreng hingga harum. Masukkan bawang besar dan bahan2 sos. Kacau hingga sebati. Gunakan api perlahan.
  3. Masuk daging ayam tadi dan gaul hingga rata dan masak hingga kuah pekat. Rasa garamnya sebelum diangkat dan hidangkan bersama nasi panas atau bubur nasi.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More