Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (662) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (359) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (375) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Friday, May 8, 2015

Resepi Cara Buat TAT NENAS NYONYA Sedap

TAT NENAS NYONYA


Bahan Doh:-
680 g tepung gandum
400 g mentega
1 kuning telur
2 camca besar gula aising
2 camca teh esen vanilla
2 - 3 titik pewarna kuning
1/4 cawan air dari peti sejuk

Bahan Jem Nenas:-
8 cawan parutan nenas
6 cawan gula pasir
2 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
1 camca besar mentega

Cara membuatnya:-
  1. UNTUK JEM NENAS:- Perah sedikit jus nenas, tapi jgn sampai kering, masukkan dalam kuali bersama gula dan masak hingga gula larut. Masukkan bunga cengkih dan kulit kayu manis, kacau atas api perlahan hingga jem kering. Padamkan api dan masukkan mentega. Gaul rata dan sejukkan. Bolehlah digentel mengikut saiz acuan tat masing2..
  2. UNTUK DOH:- Satukan mentega, gula aising, esen vanilla, pewarna kuning dan kuning telur dalam mixing bowl, kalau hingga semua sebati. Masukkan tepung tadi dan gaul ramas sehingga adunan bertukar seakan2 serbuk roti. Masukkan air sedikit dahulu sambil mengadun hingga menjadi doh yang lembut. Tidak mengapa jika air tidak habis. Rehatkan doh dalam peti sejuk 30 minit.
  3. UNTUK TAT NENAS NYONYA:- Ambil segenggam doh dan canai setebal 1/2 cm, terap menggunakan acuan tat kegemaran masing, susuh atas dulang dan isikan dengan jem nenas yang telah digentel tadi. Buat hingga siap. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 12 - 15 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More