Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (368) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Friday, March 27, 2015

Resepi Cara Buat SUP LABU DENGAN ROTI BAWANG PUTIH

SUP LABU DENGAN ROTI BAWANG PUTIH


Bahan-Bahannya:-
100 g labu kuning, dipotong dadu kecil
50 g batang saleri, dipotong kecil
50 g bawang besar, didadu
50 g mentega
30 ml UHT Whipping Cream
25 g tepung gandum
350 ml air
Sedikit garam, gula dan serbuk lada sulah
Hirisan parsley untuk hiasan
Beberapa keping hirisan roti perancis
1 camca besar mentega + 1 ulas bawang putih cincang

Cara membuatnya:-
  1. SUP LABU:-Dalam periuk, cairkan mentega dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan saleri dan labu tadi. Kacau goreng dgn mentega hingga wangi. Perlahankan api dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil terus mengacau hingga sebati.
  2. Tuang air dan kacau hingga rata. Masak dengan api perlahan hingga labu empuk, sambil terus dikacau. Kemudian biarkan ia suam. Masukkan dalam alat pengisar dan kisar hingga lumat.
  3. Tapis adunan tadi dan tekan dengan spatula hingga menghasilkan pati yang licin. Panaskan kembali dan kacau. Masukkan sedikit garamn, gula dan serbuk lada sulah. Masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan UHT Whipping Cream dan kacau hingga rata.
  4. Angkat dan hidangkan dgn roti bawang putih tadi. Tabur dengan sedikit cincangan parsley sebelum menghidang.
  5. ROTI BAWANG PUTIH:- Sapu permukaan setiap potongan roti perancis tadi dengan bancuhan mentega dan bawang putih tadi. Panggang atas kuali hingga garing dan wangi...Selamat mencuba!!!!!!

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More