Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (662) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (359) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (375) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, March 19, 2015

Resepi Cara Buat IKAN MASAK CUKA

IKAN MASAK CUKA


Bahan Utama:-
2 ekor ikan kembong (boleh guna ikan tamban sardine, guna 4 ekor)
1/2 camca teh lada sulah
1/2 camca teh garam

Bahan Sayur:-
1 biji tomato, didadu
1/2 biji bawang besar, dihiris
1/2 batang lobak merah, dipotong mancis
1/2 batang saleri, dipotong mancis
3 keping cendawan shitake kering, rendam dalam air panas hingga lembut, hiris nipis
1 ulas bawang putih, dihiris halus
1/2 cm halia, dihiris halus
1/2 camca teh herba thyme

Bahan Lain:-
2 camca besar cuka epal (cider vinegar)
2 camca besar minyak zaitun
4 - 5 helai daun selasih/basil

Cara membuatnya:-
  1. Dalam periuk tekanan, susuh semua bahan sayur, letak ikan atas sayur2 tadi dan tabur dengan lada sulah dan garam. Curah cuka epal tadi (mat tambah 2-3 camca besar air lagi), kemudian tutup periuk tekanan dan masak atas api. Bila wap keluar, kecilkan api dan biar masak perlahan umtuk jangka masak 15 minit. Tutup api dan biar hingga wap reda dan tekanan dalam periuk longgar.
  2. Keluarkan ikan. Panaskan balik kuahnya, tambah minyak zaitun dan daun selasih. Rasa garam dan lada sulah, jika kurang boleh tambah. Masak hingga kuah pekat dan boleh curah atas ikan sebelum dihidang. Yum..yumm..
  3. PERINGATAN:- Teknik memasak menggunakan periuk tekanan bergantung jenis periuk masing2, baca panduan sebelum memasak...harap maklum!

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More