Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (662) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (359) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (375) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Wednesday, March 25, 2015

Resepi Cara Buat CENDOL

CENDOL


Bahan-Bahannya:-
600 g isi cendol
1 biji kelapa
1 ketul gula melaka
1 cawan gula pasir
2 - 3 helai daun pandan
1 cawan kacang merah dalam tin
Sedikit garam
Air batu secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. Tuang 500ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah dalam satu bekas. Tuang lagi 500ml air ramas dan perah. Masukkan sedikit garam dan kacau. Ketepikan.
  2. Masak gula melaka dengan gula pasir dan 1 cawan air bersama daun pandan hingga gula hancur dan pekat. Tapis air gula tadi dan ketepikan.
  3. PENYEDIAAN:- Masukkan cendol dalam santan. Dalam gelas, masukkan kacang merah anggaran 1 camca teh, tuang air gula mengikut keperluan dan diikuti cendol tadi dan di akhiri dengan air batu. Kacau biar semua bergaul mesra sebelum diminum.

1 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More