Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (499) Al-Quran (24) Amazing (287) Anak (51) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (179) Ibadah (27) Info (674) Islam (498) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (397) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (300) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (428) Tips (80) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (65) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Wednesday, March 18, 2015

Panduan Untuk Menaikkan Alexa Blog Ranking

Salah satu cara untuk mengukur populariti blog adalah dengan melihat rank Alexa, yang memberi informasi tentang peringkat traffic sebuah blog atau website. Tahap atau peringkat yang dibuat oleh Alexa diukur berdasarkan jumlah pengguna yang mengunjungi sebuah website dengan toolbar Alexa terpasang pada browser pengunjung.
Kadang-kadang ada blog yang tak berkualiti, tidak ramai pengunjung tetapi mendapat rank Alexa yang baik. Apakah rahsia mereka?. Sekarang jom kita tengok bagaimana cara-cara untuk meningkatkan rank di Alexa:
1.Pasang Alexa toolbar di browser (Firefox atau IE) anda dan buatlah blog anda sebagai homepage pada browser tersebut. Jadi setiap anda mula untuk browsing internet maka halaman awal akan muncul ialah blog anda sendiri. Ini adalah langkah paling awal yang harus anda lakukan
2.Pasang widget Alexa Rank di website/blog anda.

  3.Sarankan orang lain menggunakan Alexa Toolbar. Mintalah teman-teman maupun pengunjung blog anda untuk memakaiAlexa toolbar di browser mereka.

  4.Mintalah teman untuk membuat review dan memberi rate pada profil website Alexa anda
  Buatlah tulisan dengan topik tentang Alexa. Blogger lain sangat ingin sebenarnya untuk membaca tulisan tentang tips meningkatkan peringkat Alexa. Mereka akan membuat link dan menyebarkannya.

  5.Sebarkan link URL anda di berbagai forum webmaster karena para webmaster biasanya memasang Alexa toolbar di browser mereka.

  6.Buat posting yang berkaitan dengan tips dan triks untuk webmasters. Sebarkan posting anda ini di Digg atau StumbleUpon dan forum webmaster.

  7.Gunakan Alexa redirects untuk URL blog anda, seperti ini : http://redirect.alexa.com/redirect? www.domainanda.com. Buatlah alamat URL seperti ini pada saat anda memberi komen di blog orang lain atau pun sebagai signature pada forum yang anda sertai.

  8.Mintalah CC atau cyber cafe membuat blog/website anda sebagai Homepage.
  Cuba Alexa auto-surfs(?). Ada orang kata bahawa untuk blog baru dengan peringkat Alexa yang rendah, program ini mampu menaikkan peringkat secara tajam. Dan jangan digunakan untuk jangka panjang serta boleh bermasalah dengan Adsense jika anda. Jadi harap hati-hati menggunakannya.
  Namun sebenarnya, cara utama yang mampu menaikkan rank blog anda adalah dengan cara memberikan kandungan blog yang berkualti hingga mampu membawa pembaca setia serta membangun link yang berkualiti dari blog lain ke blog anda. Jadi fokuskan cara bagaimana untuk menghasilkan blog yang berkualiti
  MalaysiaSensasi.Net


0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More