Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (499) Al-Quran (24) Amazing (287) Anak (51) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (127) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (179) Ibadah (27) Info (674) Islam (498) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (397) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (286) Sempoi (300) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (428) Tips (80) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (65) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Tuesday, March 3, 2015

Bagaimana Cara Download Video Dari YouTube?

Cara Download YouTube
Masih ramai lagi yang tidak tahu tentang bagaimana cara untuk mendownload video dari youtube. Sebenarnya, ada banyak cara untuk mendownload video dari website youtube ini ke komputer anda. Cara yang paling senang dan tidak memeningkan kepala ialah melalui platform web based. Kedua pula melalui software dan ketiga melalui plugin internet browser. 
Satu perkara yang perlu diingat ialah file yang didownload biasanya adalah dalam format flv. Oleh itu, anda perlu ada FLV player diinstall dalam komputer anda untuk memainkan video yang telah didownload dari website YouTube ini.

Web Based

KeepVid

KeepVid merupakan website yang paling popular buat masa sekarang dan menjadi pilihan utama untuk mendownload video YouTube dengan mudah. Cuma letakkan URL video YouTube dan download link akan keluar serta merta. Anda juga boleh mendownload video samaada dalam format FLV ataupun MP4.
Download video dari YouTube

Downloader9 

Website yang ringkas ini membenarkan anda untuk mendownload video dari website YouTube dan juga website seperti MetaCafe dan MySpace. Seperti KeepVid, letakkan URL video yang hendak di download dan link untuk mendownload akan muncul.

VideoGetting

Untuk sesiapa yang mahukan video dalam format lain, boleh cuba VideoGetting kerana ianya supports conversion ke format seperti WMV, MP3, MP4, MOV, 3GP, AVI, MPG, MPEG. Tapi, anda mungkin akan rasa annoying dengan pop-ups dan iklan-iklan dalam website tersebut.
Ada banyak lagi platform web based yang membenarkan anda untuk mendowload video dari youtube tapi kebanyakannya mempunyai banyak pop-ups dan iklan-iklan yang boleh membuatkan anda rasa serabut.

Software

Orbit Downloader 

Software ini adalah yang paling popular digunakan untuk download video dari youtube kerana ia tidak menggunakan processing power yang banyak disamping dapat mendownload dengan lebih laju dari software-software lain. Selain dari YouTube, ia juga membolehkan anda untuk mendownload video atau audio dari website-website seperti MySpace, Yahoo dan IMEEM.
Download video YouTube

VDownloder 

Satu lagi software yang cukup popular untuk mendownload video seperti Orbit Downloader. Kelebihan yang terdapat pada VDownloader adalah kebolehan untuk convert video yang didownload ke format lain seperti AVI, MPG, 3GP dan MP3.

Internet Browser Plugin

Video DownloadHelper

Tool ini adalah yang paling saya prefer untuk download video dari YouTube mahupun dari website-website lain yang mempunyai video. DownloadHelper adalah plugin untuk firefox dan berupaya untuk mendownload bukan sahaja video, malah audio dan gambar. Cuma surf website seperti biasa, dan bila terdapat video mahupun audio, icon DownloadHelper akan bergerak-gerak menandakan ia bersedia untuk mendownload video atau audio dari website tersebut.

1-Click YouTube Video Download

Plugin ini akan meletakkan satu link tambahan dalam website YouTube. Anda akan nampak link tersebut disetiap page video dalam website YouTube dan akan membenarkan anda mendownload video terus ke dalam komputer.
Download YouTube

Easy YouTube Video Downloader

Fungsi dan cara kerja plugin ini adalah sama seperti 1-Click YouTube Video Download. Tapi kelebihan yang terdapat pada plugin ini dan tidak ada pada plugin-plugin seumpamanya adalah kebolehan untuk convert format video YouTube ke format FLV, 3GP, MP3, MP4 dan boleh juga mendownload video HD (High Definition).
Video YouTube

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More