Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (364) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Friday, February 6, 2015

RESEPI MASAK GULAI CILI PADI IKAN KELI

GULAI CILI PADI IKAN KELI

Lagi satu resipi yang menggunakan ikan air tawar....

Bahan-bahannya:-
2 ekor ikan keli, sederhana besar
12 biji belimbing buluh, dibelah dua
1/2 cawan isi petai
3 batang serai, diketuk
3 biji limau kastur, perah jusnya
1 camca besar tempoyak
1 biji kelapa, diparut
Garam dan sedikit gula (jika perlu)

Bahan ditumbuk halus:-
35 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
1 camca teh garam kasar

Cara membuatnya:-
1- Siang ikan keli, potong ikut suka dan cuci bersih, perap dgn limau kasturi dan garam, biar 10 - 15 minit, kemudian cuci kembali dan toskan. Lumur dengan sedikit kunyit dan garam, panggang hingga kulit kelihatan garing. Angkat dan ketepikan.

2- Tuang 1/2 cawan dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk mendapatkan santan pekat. Kemudian tuang 2 cawan air lagi, ramas dan perah untuk santan cair.

3- Dalam periuk, satukan tempoyak, santan cair, bahan2 ditumbuk halus dan serai titik. Masak atas api sederhana hingga mendidih, masukkan ikan salai dan petai. Bila mendidih, tuang santan pekat dan masukkan belimbing buluh dan jus limau kasturi. Kacau perlahan dan biar mendidih dan rasa garamnya, jika kurang boleh tambah sedikit lagi garam dan gula.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More