Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (662) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (359) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (375) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Monday, February 9, 2015

RESEPI KEK LOBAK MERAH BERKISMIS

KEK LOBAK MERAH BERKISMIS


Resipi asal dari buku "AT HOME WITH AMY BEH".....memang sedap lahhhh!!!!

Bahan-bahannya:-
185 g mentega
160 g gula perang
20 g gula kastor
4 biji telur, asing kuning dan putih
150 g, parutan lobak merah
1 camca besar parutan kulit oren
60 g kismis*
3 camca besar jus oren*(*disatukan dan biar terendam)
1 camca teh esen vanilla
45 g kacang walnut, dicincang kasar
185 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)

Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega dan gula perang hingga putih. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus memukul dan masukkan juga esen vanilla. Pukul hingga kembang.
  2. Masukkan kismis yang direndam, parutan kulit oren dan parutan lobak merah tadi. Gunakan speed sederhana. Gaul hingga rata.
  3. Dalam mangkuk lain yg bersih dan kering, putar(gunakan kelajuan tinggi) putih telur bersama2 gula kastor hingga bertanduk. Kemudian gaulkan putih telur ke dalam adunan kek secara perlahan2 (gunakan kaedah kaup balik) hingga rata.
  4. Masukkan cincangan kacang walnut dan gaul rata. Tuang dalam tin kek yg telah dilenser dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas dan bakar pada suhu 175C selama 50 minit - 1 jam....Periksa kek dgn cara mencucuk lidi sate di bahagian tgh kek, jika keluar bersih itu tandanya kek dah ok.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More