Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (364) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Tuesday, February 10, 2015

Panduan Memilih Ikan Yang Terbaik Dan Segar Untuk Memasak




Ikan merupakan salah satu makanan yang cepat rosak kerana kandungan proteinnya yang sangat tinggi menyebabkan ia menghasilkan bau yang kurang enak apabila sudah rosak atau busuk. 

Untuk keperluan memasak seseorang disarankan untuk memilih ikan yang betul-betul segar supaya rasa hidangan yang anda sediakan lebih sedap, segar dan kandungan proteinnya pun terpelihara. Penulis ingin berkongsi serba sedikit panduan kepada pembaca bagaimana anda dapat memilih ikan yang segar di pasar kerana tidak ramai yang mahir memilih ikan yang benar-benar segar.

Ciri-ciri ikan segar adalah:

1.Warna kulit terang dan cerah

2.Daging ikan bila ditekan terasa keras dan ia akan kembali ke keadaan asal.

3.Mata ikan jernih menonjol dan cembung

4.Sisik ikan segar masih kuat melekat kuat dan berkilat sisik tidak banyak yang tertanggal.

5.Insangnya berwarna merah

6.Siripnya kuat.

7.Kulit dan daging ikan tidak mudah koyak, terutama pada bahagian perut.

8.Tidak berbau busuk.


Tanda ikan yang sudah tidak segar:

1.Mata suram, merah dan tenggelam.

2.Sisik kusam dan mudah tertanggal.

3.Warna kulit kusam dengan lendir tebal.

4.Insang berwarna kelabu dengan lendir tebal.

5.Dinding perut lembik dan koyak.

6.Warna keseluruhan kusam dan berbau busuk.

Ikan yang licin dan berlendir permukaannya menandakan ikan itu tidak diawet.

Kalau anda membeli ikan yang dihiris atau sudah dipotong-potong, yang perlu diperhatikan ialah cium bau daging ikan.

Jika aromanya tidak meloyakan, bermaksud ikan itu segar. Tetapi jika sudah berbau busuk yang menusuk hidung bermaksud ikan itu sudah tidak segar.

Sentuh dan tekanlah daging ikan. Jika terlalu keras seperti lobak merah kemungkinan ikan tersebut sudah diberi bahan pengawet atau telah dibekukan.

Lihat juga warna dari dagingnya, ikan yang segar warna dagingnya cerah, sedangkan ikan yang berpengawet cenderung pucat dan tidak ada lalat yang mendekati.

Kebiasaannya selak pipi ikan itu bagi membolehkan anda melihat warna insangnya. Ini adalah cara yang paling biasa dilakukan apabila memilih ikan.

Jika anda perlu membeli ikan untuk simpanan stok, pastikan ikan itu disimpan di dalam peti beku.

Janganlah dibiarkan ikan terlalu lama pada suhu bilik bagi memelihara kesegarannya.

Ikan air tawar dan laut mengandungi protein, Omega-3 serta rendah lemak yang tentunya sangat baik untuk tubuh badan.

Sementara itu, ikan yang tidak segar boleh membuat anda kerugian dan alergi.

SELAMAT MENCUBA, MOGA BERMANFAAT.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More