Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (368) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Monday, January 19, 2015

RESEPI UDANG KETAK GORENG TELUR MASIN

rsz_crayfish1


crayfish

Contoh udang ketak atau 'balmain bug' yang che mat gunakan....

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 ekor udang ketak @ balmain bug, dibersihkan*
1/2 camca teh garam*(*digaul rata)
3 biji telur masin 
3 ulas bawang putih, cincang halus
5 biji cili padi merah, hiris halus
5 biji cili padi hijau, hiris halus
2 tangkai daun kari, dilurut
3 camca besar penuh mentega
1 camca teh gula
4 camca besar susu sejat
1/2 camca teh serbuk lada sulah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus telur masin (che mat guna telur masin yang kurang masin), kemudian ambik 2 biji kuningnya dan sebiji lagi digunakan kuning dan putihnya. Lecek kesemuanya hingga hancur. Panaskan minyak untuk goreng terendam, kemudian goreng udang kara hingga berubah kemerahan pada keseluruhannya. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan mentega, tumis bawang putih dan daun kari hingga harum, masukkan cili padi dan masak sekejap. Guna api kecil dan kacau selalu. Tambah telur masin, susu sejat, gula dan serbuk lada sulah. Kacau rata.
  3. Bila mendidih, masukkan udang ketak. Gaul rata dan masak hingga kering sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hias ikut kreativiti anda dan boleh hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain....Selamat mencuba!

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More