Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (364) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Tuesday, January 20, 2015

Resepi PENGAT KELADI


Pengat Keladi...juadah sinonim dengan orang2 negeri Johor terutama pada bulan puasa atau pun untuk minum petang....

Bahan-bahannya:-
1 ketul keladi sederhana besar
1 cawan bubur caca
3 camca besar sagu biji, cuci dan toskan
500 ml santan
1 helai daun pandan, disimpul
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/4 camca teh garam
Air secukupnya

Cara membuatnya:-
1- Kupas keladi, potong kiub (sederhana besar), cuci dan rebus 3/4 empuk. Toskan.

2- Masak gula melaka dan gula pasir bersama 1 cawan air hingga gula larut. Tapis air gula dan ketepikan.

3- Cuci bubur caca dan rebus dgn 500 ml air hingga lembut. Masukkan keladi, air gula dan daun pandan. Biar mendidih.

4- Masukkan sagu biji, garam dan santan. Masak hingga keladi empuk. Tambah air jika pengat kelihatan agak pekat.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More