Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (500) Al-Quran (24) Amazing (284) Anak (50) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (125) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (316) Hidayah (26) Hot's (178) Ibadah (26) Info (660) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (148) Kesihatan (167) Kisah Benar (19) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (93) Misteri (44) Most (67) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (54) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (2) Pelik (131) Pendidikan (405) Peraduan (1) Personal (165) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (115) Resepi (357) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (283) Sempoi (297) SEO (4) Seram (35) Sukan (222) Syiah (4) Teknologi (368) Tips (77) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (54) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (29)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, January 29, 2015

RESEPI KUIH KELADI (O - KUEY)


Resipi dari kaum "Hokkein" ...MMG UMMMPH ABESS.. :)

Bahan disatukan:-
170 g tepung beras
40 g tepung ubi
500 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/4 camca teh serbuk rempah lima (5 spices)
1/2 camca teh serbuk pati ayam MAGGI

Bahan lain:-
300 g keladi, dikupas dan potong dadu
50 g udang kering, direndam 10 minit dan toskan
6 biji bawang merah kecik, dihiris halus
1 biji cili merah
3 camca besar minyak masak
Daun sup/bawang secukupnya

Cara membuatnya:-
1- Satukan "bahan disatukan" dan kacau dgn wisk hingga sebati. Ketepikan.

2- Panaskan minyak, goreng keladi hingga sedikit perang, angkat dan toskan. Kemudian masukkan bawang merah yg dihiris dan goreng hingga kuning, angkat dan toskan.

3- Masukkan udang kering dalam kuali yg sama dan goreng hingga perang. Masukkan bancuhan no.1 dan dikacau. Gunakan api kecil.

4- Masukkan keladi dan gaul hingga rata, angkat dan salin ke dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn sedikit minyak dan ratakan adunan tadi. Kukus atas air mendidih selama 40 minit. Angkat dan sejukkan.

5- Untuk menghidang, potong bentuk kiup atau serong, salut dgn sedikit tepung dan goreng dgn minyak sedikit sehingga permukaan jadi perang, hias dgn cili merah, daun sup/bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama sos cili atau sambal tumis...

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2016

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More