Blogroll

Syed Abdul Rahman (Tokku Paloh)

Penasihat utama Sultan Zainal Abidin III semarakkan semangat jihad Datuk Bahaman, Tok Gajah, Mat Kilau tentang penjajah British di Pahang. ULAMA Besar Terengganu pada abad ke-19, Sayyid Abdul Rahman Al-Idrus atau Tokku Paloh Idrus, turut dikenali sebagai wali Allah yang penuh keramat serta sangat ditakuti penjajah.

Tingkatkan Pendapatan Melalui Nuffnang

Pendapatan melalui nuffnang memang berbaloi kerana pelbagai kempen iklan ditawarkan nuffnang agak lumayan serta dapat menjana pendapatan sampingan melalui blog.Berikut beberapa tips untuk cara anda memaksimumkan pendapatan anda bersama nuffnang.

Download : Drama Korea - Dream High

Download : Drama Korea - Dream High

Bongkar! : Kisah Berliku PengIslaman Bintang Chelsea Nicolas Anelka (Abdul Salam Bilal Anelka)

Bagi peminat bola sepak dunia, terutama penyokong kelab Chelsea, tentu tidak asing lagi dengan nama Nicolas Anelka. Anelka adalah salah seorang penyerang yang berbahaya apabila berada di depan gawang lawan.

Mengapa Yahudi Menggali Di Bawah Masjid Al-Aqsa?

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Senarai Tajuk

Agama (504) Al-Quran (25) Amazing (288) Anak (54) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (128) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (181) Ibadah (27) Info (678) Islam (499) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (94) Misteri (44) Most (70) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) News (1) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (403) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (288) Sempoi (304) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (448) Tips (85) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (66) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Saturday, March 31, 2012

GSC Beri Tiket Wayang Percuma Filem 2.50 Esok.

GSC Beri Tiket Wayang Percuma Filem 2.50 Ahad Ini. Golden Screen Cinemas Sdn Bhd (GSC) akan memberi 25,000 tiket wayang percuma di 23 pawagam GSC di seluruh negara untuk tayangan filem 2.50 petang esoki sebagai sebahagian dari sambutan ulang tahun ke-25 atau jubli peraknya.


Pengurus Besar GSC Irving Chee berkata GSC akan memperuntukkan 121 dewan untuk 25,000 tempat duduk, yang bersamaan dengan kira-kira 68 peratus daripada keseluruhan tempat duduk GSC di seluruh negara. GSC mempunyai 197 skrin di 24 lokasi di seluruh negara.

Orang ramai boleh melihat senarai pawagam yang mengambil bahagian dalam akhbar terpilih dan boleh menebus tiket percuma mulai 10 pagi pada Ahad. Sebagai pilihan, kupon menebus semula tiket percuma boleh dicetak melaluilaman web GSC (www.gsc.com.my) atau Facebook GSC (www.facebook.com/GSCinemas).

Setiap kupon tebus semula atau iklan boleh digunakan bagi mendapatkan semula duatiket setiap satu untuk tayangan yang sama. Setiap orang dihadkan maksimum empattiket di kaunter-kaunter tiket GSC, berdasarkan siapa cepat dia dapat. – BERNAMA

Berapa Harga Baru Minyak Petrol RON95

Harga Petro RON95 masih lagi dikekalkan pada kadar RM1.90 seliter sekalipun berlaku kenaikan harga minyak di pasaran antarbangsa. Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan pimpinan Barisan Nasional tidak pernah berhasrat memberhentikan bantuan subsidi bahan api itu kepada rakyat.



“Jika tidak diberikan subsidi, harga minyak petrol akan naik RM2.93 seliter dan ini akan membebankan rakyat.

“Pemberian subsidi adalah bagi mengelakkan rakyat daripada menanggung beban berterusan,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian cek bantuan pembangunan kerajaan pusat berjumlah RM307,643.56 untuk diagihkan kepada 14 buah Sekolah Agama Rakyat (SAR) di kawasan Parlimen Bera, di sini Jumaat.

Ismail Sabri, yang juga Anggota Parlimen Bera, berkata pada tahun ini sahaja kerajaan memperuntukkan RM17 bilion bagi subsidi petrol, diesel dan Gas LPG berbanding tahun sebelumnya iaitu sebanyak RM15 bilion.

“Pemberian subsidi ini membuktikan bahawa kerajaan pimpinan Barisan Nasional amat prihatin dan membela rakyat,” katanya. – BERNAMA


Permohonan Program Diploma PPUM 2012 Universiti Malaya

Permohonan Program Diploma PPUM 2012 Pusat Perubatan Universiti Malaya. Bagi lepasan SPM yang ingin meceburi bidang kejururawatan dan perubatan, anda boleh kemukakan permohonan ke PPUM.



Program yang Ditawarkan:
1. Diploma Kejururawatan
2. Diploma Teknologi Makmal Perubatan
3. Diploma Radiografi

Syarat Asas Permohonan :

1. Berumur 18 hingga 30 tahun
2. Lelaki dan perempuan
3. Bujang
4. Tempat pengajian di Pusat Perubatan Universiti Malaya, Kuala Lumpur
5. Tajaan oleh Pusat Perubatan Universiti Malaya, Kuala Lumpur
6. Tempoh program : 3 tahun (full time)
7. Sihat fizikal dan mental serta tidak mengalami kecacatan yang menjadikannya tidak sesuai untuk mengikuti latihan.

Syarat Kelayakan Akademik :

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf dengannya dan memperolehi :
(a) Kepujian dalam Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan), Bahasa Inggeris, dan Matematik SERTA
(b) Bagi Program DIPLOMA KEJURURAWATAN memperolehi kepujian bagi dua mata pelajaran Sains Tulen dipilih daripada Biologi, Kimia dan Fizik (keutamaan dalam mata pelajaran Biologi)
(c) Bagi Program DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN memperolehi kepujian dalamdua mata pelajaran Sains Tulen (keutamaan dalam mata pelajaran Kimia dan Biologi)
(d) Bagi Program DIPLOMA RADIOGRAFI memperolehi kepujian dalam dua mata pelajaran Sains Tulen (keutamaan dalam mata pelajaran Fizik dan Biologi)
Calon-calon yang berjaya menamatkan program akan dianugerahkan Diploma dalam bidang masing-masing dan dikehendaki berkhidmat dengan Pusat Perubatan Universiti Malaya selama 5 tahun.

Cara Memohon Program Diploma PPUM 2012

1. Permohonan hanya boleh dibuat secara online sahaja melalui http://spp.ummc.edu.my dengan mendapatkan ID PPUM berharga RM5.00 di Bank Simpanan Nasional untuk membuat permohonan (termasuk RM1.00 caj perkhidmatan Bank Simpanan Nasional) mulai 26 Mac 2012 sehingga 8 April 2012.

2. Pemohon atau wakilnya hendaklah membawa bersama kad pengenalan baru atau salinan kad pengenalan baru pemohon untuk mendapatkan ID PPUM. Slip pembayaran hendaklah disimpan sebagai rujukan dan ID PPUM perlulah dirahsiakan.

3. ID PPUM juga boleh digunakan untuk menyemak status permohonan melalui laman web PPUM mulai April 2012 Keputusan temuduga akan diumumkan mulai Jun 2012.

Keputusan Permohonan PPUM :

Hanya calon yang disenarai tapis sahaja akan dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga. Anda boleh menyemak status permohonan melalui laman web PPUM mulai April 2012 dan eputusan temuduga PPUM 2012 akan diumumkan mulai Jun 2012.



Gambar Kebakaran Suria KLCC Berpunca Dari Restoran



Gambar Kebakaran Suria KLCC Berpunca Dari sebuah Restoran yang berlaku pada 29 mac 2012. Kebakaran berlaku di pusat membeli-belah KLCC Suria petang ini memaksa penghuni dan pengunjung mengosongkan bangunan tersebut.

Asap putih kelihatan dari bumbung bangunan tersebut. Anggota bomba dan penyelamat tiba kira-kira jam 5.45 petang. Kebakaran dipercayai bermula dari saluran asap dapur sebuah restoran yang terbakar.



Semakan Keputusan Permohonan Matrikulasi KPM Sesi 2012/ 2013

Tarikh Semakan Keputusan Permohonan Matrikulasi 2012 mulai 25 april 2012. Lepasan SPM 2011 yang telah mohon Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) sesi 2012/2013  boleh menyemak keputusan pengambilan kemasukan ke Kolej Matrikulasi bagi PST dan PDT mulai 25 April 2012.



Cara Semakan Permohonan Matrikulasi
Keputusan permohonan ke Matrikulasi 2012 boleh disemak dengan dua cara;
    1. Melalui laman web Kementerian Pelajaran Malaysia di Semakan Tawaran Kolej Matrikulasi. (dibuka mulai 25 April 2012)
    2. Melalui SMS – Taip MOE (jarak) MAT (jarak) No.KP (tanpa sempang) dan hantar kepada 15888 Contoh: MOE MAT 921001115263 dan hantar ke 15888

Pendaftaran Matrikulasi

  • Mereka yang berjaya mendapat tawaran ke Matrikulasi perlu mendaftarkan diri ke Kolej Matrikulasi yang telah ditetapkan pada 28 Mei 2012 bagi kolej-kolej di Semenanjung Malaysia dan 21 Mei 2012 bagi Kolej Matrikulasi Labuan..
  • Surat tawaran, dokumen pendaftaran dan borang perjanjian perlu dicetak sendiri oleh pemohon dan dibawa semasa hari pendaftaran.
  • Pemohon yang berjaya diminta untuk menghubungi terus kolej penempatan atau melawat laman web kolej yang berkenaan untuk maklumat surat tawaran dan dokumen lain.

Rayuan Matrikulasi

  • Manakala mereka yang layak dan ada membuat permohonan tetapi gagal mendapat tawaran ke Program Matrikulasi KPM boleh membuat rayuan mulai 25 April 2012 sehingga 13 Mei 2012.
  • Rayuan perlu dibuat secara online di laman web yang sama di atas.
  • Keputusan rayuan kemasukan ke Program Matrikulasi dijadual akan diumumkan pada 7 Jun 2012.


Beza Hadith Qudsi Dengan Hadith-Hadith Lain



Hadith Qudsi
Ulama’ hadith mengatakan bahawa hadith Qudsi adelah perkataan Nabi S.A.W yg disebut dgn mengatakan Allah telah berfirman, disandarkan perkataan itu kepada Allah dan diriwayatkan daripadanya.iaitu titah Allah yg disampaikan kepada Nabi 

melalui jalan ilham atau mimpi,lalu Rasulullah menyampaikannya kepada ummat dgn perkataannya sendiri dan menyandarkannya pada Allah, sedang hadith2 lain tidak.
bahagian nama-nama hadith:

Hadith Mutawatir
hadith mengenai perbuatan atau perkataan atau taqrir Nabi S.A.W yg diketahui oleh beberapa org yg sampai kepada bilangan mutawatir - bilangan yg mustahil pd fikiran kita mereke akan muafakat buat dusta tentang hadith tu.

Hadith Masyhur atau Mustafidh
hadith yand diriwayatkan dari tiga sanad yg berlainan - iaitu hadith yg diriwayatkan kepada 3 org atau lebih,kepada lagi 3 orang atau lebih dan sterusnya sehingga sekurang-kurangnya dapat 3 sanad.[nota : sanad = jalan menyampaikan hadith]

Hadith Sahih
hadith yang sanadnya berhubung dari mula hingga akhirnya dan orang-orang yg meriwayatkannya ade sifat-sifat yang berikut :

1-adil- orang Islam yang baligh,beraqal, tidak buat dosa besar, tidak berterusan buat dosa kecil dan tidak buat perkara-perkara yang jatuhkan maruah dan kehormatan diri

2-Dabid- orang yang cukup kuat ingatan untuk ingat apa yang didengar dan mudah mengeluarkannya bila perlu, termasuk menulis hadith yang didengar dan disimpan sampai benar-benar sah diriwayatkan orang daripadanya.

3-Sejahtera dari keganjilan- sejahtera riwayatnya dari perbezaan dengan bertambah atau berkurangan pada sanad atau matan hadith jika dibandingkan dari riwayat orang-orang kepercayaan.

4-Sejahtera dari ‘illat - sejahtera dari sigar-sigar yang dapat meburukkan atau mencacatkan hadith.
hadith sahih boleh dijadi hujjah dalam hukum Islam.

Hadith Hasan
hadith yang sanadnya berhubung dari mula hingga akhirnya dan orang yang meriwayatkannya adil, sejahtera dari keganjilan dan ‘illat, tapi kurang dabidnya
*Hadith Hasan Sahih
hadith yang hasan lagi sahih

Hadith Da’if
hadith yang ada syarat hadith sahih tapi tiada syarat hadith hasan seperti rawinya bukan Islam, belum baligh,tak tahu orang bagaimana sifatnya,pelupa,pernah berdusta dan tak menjauhi perkara-perkara yang menjatuhkan maruah dan kehormatannya,ditambah lagi jika menyalahi riwayat orang yang lebih masyhur daripadanya.

Hadith Marfu
hadith yang disandarkan kepada Nabi S.A.W

Hadith Mauquf
fatwa atau kata-kata sahabat yang diriwayatkan kepada kita - iaitu kata-kata itu terhenti pada sahabat bukan pada Nabi. S.A.W

Hadith Mursal
perkataan seorang tabi’in yang sudah tentu tidak bertemu dengan Nabi S.A.W, tetapi riwayatnya langsung pada Nabi dengan tak melalui perantaraan sahabat.

Hadith Muttasil
hadith yang berhubung sanadnya, tiap-tiap yang meriwatkannya mendengar terus dari orang yang meriwayatkan kepadanya hingga sampai kepada Nabi S.A.W atau sahabat.

Hadith Mahfuz
hadith yang terpelihara - iaitu rawi itu orang yang dipercayai dan tak menyalahi golongan kepercayaan selain darinya dengan penampahan atau kurang.

Hadith Jayyid
hadith yang dikatakan baik dan sahih oleh ahli-ahli hadith.

Hadith Mujawwad dan Thabit
hadith yang sahih dan hasan. hadith sahih dan hadith hasan juga dinamakan hadith mujawwad dan hadith thabit

Hadith Maudu’
hadith palsu, yang hadith tersebut perkataan seseorang tetapi dikatakan hadith Nabi S.A.W.

Punca Lagu Bawaku Pergi Zizan Dan Kaka Diharamkan Kerajaan

Punca lagu bawaku pergi nyanyian zizan dan kaka telah diharamkan kerana maksud lirik lagu yang tidak menyenangkan sesetengah pihak. Bawaku Pergi dendangan Zizan & Kaka telah diberhentikan penyiarannya apabila ada pihak tertentu yang mengaitkan lagu tersebut dengan unsur-unsur negatif yang boleh mengalakkan lagi kes lari dari rumah di kalangan remaja.


Lirik Lagu Bawaku pergi -Kaka feat Zizan


bawa aku pergi

pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

tengah malam nanti

tolong jangan lupa

jangan mungkir janji

aku dah teruja

sudah cukup lama

aku tunggu saat ini
sejak kali terakhir kau hantar pulang
hidup sungguh sepi
tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

mata dalam kaca, topi berceloreng
sarung tangan hitam, atas muka ada topeng
hanya perlu siul, tidak tekan loceng
hero sudah sampai, cepat terjun dari loteng
kita terus ke sempadan aku pacu, engkau  bonceng
bawa bekal air muka cuci aib bopeng
lari dari kewajipan, tanggungjawab ponteng
lari dari kenyataan, mula kisah dongeng

tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
sambil cari yeti kita boleh cari (what?)
tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
tidak jumpa yeti moga-moga jumpa syurga

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

bila kita pergi
apa kan berlaku
siapa kan peduli
siapa ambil tahu
hidup kita tempuh
untuk apa saja
tidak kira mana kembara membawa
kita kan bersama

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali


Kerja Kosong : Permohonan ILJTM Latihan Jabatan Tenaga Manusia

Permohonan ILJTM Latihan Jabatan Tenaga Manusia 2012. Institusi Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM) ditubuhkan untuk menyediakan dan melaksanakan program latihan kemahiran pra-pekerjaan bagi memenuhi keperluan sektor perindustrian negara. Objektif utama ILJTM adalah untuk melahirkan tenaga manusia yang optimum melalui program latihan kemahiran perindustrian.





Syarat Asas

  • Warganegara Malaysia
  • Berumur 17 – 35 tahun

Syarat Minumum

  • Lepasan SPM/SPMV – memiliki SPM dengan lulus Bahasa Melayu; atau
  • Lepasan SKM – memiliki SKM Tahap 2/3/4; atau
  • Lepasan ST – memiliki SKM Tahap 2/3 atau Sijil PW2

Syarat Khas

Tertakluk kepada kursus yang dipohon, sila rujuk Panduan Kemasukan ProgramSijil dan Diploma & Diploma Lanjutan serta e-Panduan Kemasukan ke Politeknik & ILKA.

Kemudahan

  • Program Sijil – Penginapan, makan dan minum adalah percuma
  • Program Diploma & Diploma Lanjutan – Pinjaman pelajaran PTPTN
  • Bagi OKU – sama seperi program sijil serta elaun sara diri RM300 sebulan.

Permohonan

Permohonan kemasukan ke ILJTM terbahagi kepada 2 cara;
  1. Untuk Lepasan SPM melalui UPU di Kemasukan Ke ILKA / TEVT-Politeknik.
  2. Untuk Lepasan SKM dan ST melalui ILJTM di Permohonan ILJTM.

Tarikh Tutup

  • Permohonan kemasukan ke ILJTM bagi sesi Julai 2012 ini akan ditutup pada2 April 2012.

7 Perang Paling Aneh Dalam Sejarah

1 - The Anglo-Zanzibar War:  perang paling singkat dalam sejarah, hanya 40 minit
Perang aneh antara British melawan Zanzibar pada 27 Ogos 1896, hanya berlangsung selama 40 minit. Ini merupakan perang terpendek dalam catatan sejarah. Penyebab perang ini adalah kematian pro-British, Sultan Hamad bin Thuwaini melawan penggantinya, Sultan Khalid bin Barghash.

Menurut perjanjian yang ditandatangani tahun 1886, pengganti Sultan harus mendapat persetujuan konsul British, namun Khalid melanggar perjanjian tersebut, tanpa persetujuan British Khalid naik takhta. British marah, dan memberi saranan untuk turun takhta, namun Khalid tidak mempedulikannya. Sebaliknya, merespon saranan British, Khalid mengerahkan angkatan bersenjatanya dan mempertahankan istananya dari serangan British.

Sikap menentang Khalid dijawab British dengan serangan pada pukul 9 pagi, 27 Ogos. British membedil istana Khalid dan mencerai beraikan pasukan yang menjaga istana. Sekurangnya 500 terkorban di pihak Khalid, sementara hanya seorang perajurit angkatan laut British yang cedera. Perang singkat itu hanya berlangsung selama 40 minit.

2 - The Pig War: terjadi kerana menembak seekor babi
The Pig War
Pig War @ Perang Babi adalah perang yang terjadi gara-gara tertembaknya seekor babi. Ia adalah konfrontasi pada tahun 1859 di antara pihak berkuasa Amerika dan British ke atas sempadan antara Amerika Syarikat dan Amerika Utara British. Kawasan tertentu yang dipertikaikan adalah San Juan Islands, yang terletak di antara Pulau Vancouver dan tanah besar Amerika Utara.

Perang Babi, dipanggil sedemikian kerana ia telah dicetuskan oleh menembak seekor babi, juga dipanggil Episod Babi, Perang Babi dan Kentang, Sengketa Sempadan San Juan atau Sengketa Sempadan Northwestern. Babi adalah satu-satunya 'mangsa' perang, menjadikan konflik itu pada dasarnya tanpa pertumpahan darah.

3 - 335 Years War: berlangsung selama 335 tahun tanpa ada korban
335 Years War
Perang ini luar biasa lamanya iaitu 335 tahun (1651-1986), antara Belanda (Netherlands) menentang Kepulauan Scilly (perairan barat daya United Kingdom). Namun peristiwa aneh ini tercatat sebagai perang terlama dalam catatan sejarah. Setelah ratusan tahun, walaupun perang ini tidak menentu, akhirnya perdamaian ditandatangani pada tahun 1986.

4 - Moldovan-Transdniestrian War: dimana pegawai-pegawai kedua belah pihak akan minum bersama-sama pada waktu malam dan berperang pada siang hari
Moldovan-Transdniestrian WarSetelah Soviet Union runtuh, dua pertiga dari Moldova mahu berhubung erat dengan Romania dan negara-negara jiran barat. Tetapi bahagian timur sungai Dniestr mahu tinggal berdekatan dengan Ukraine dan Russia. Perang pun meletus, dan timur berpecah untuk membentuk Transdniestria, yang masih tidak diiktiraf oleh dunia.

Apabila Moldova dan Transdniestria mula berjuang, ia adalah satu peperangan yang pelik. Tentera tempatan memanggilnya Drunken War (Perang Mabuk), dimana pegawai-pegawai tentera bertemu setiap malam untuk minum bersama-sama. Mereka pergi pada waktu pagi dan melepaskan tembakan di antara satu sama lain. Pada waktu malam, mereka berkumpul sekali lagi untuk minum dengan orang-orang yang mereka telah bertemu pada malam sebelumnya dan yang mereka telah bunuh.

5 - Emu War: bagaimana Australia kalah perang menentang burung Emu
Emu War
Emu War @ Perang Emu, juga dikenali sebagai The Great Emu War, satu operasi ketenteraan selama seminggu yang dijalankan di Australia pada bulan November 1932 untuk menangani kebimbangan orang ramai ke atas beberapa ekor emu yang dikatakan akan mengamuk di daerah Campion, barat Australia. Burung-burung Emu itu telah bertindak balas kepada musim panas yang panjang,  panas, yang menyebabkan kekurangan makanan dan air.

 Perang yang dijalankan di bawah pimpinan Major Meredith dari Royal Australian Artillery (Artileri Diraja Australia), memberi arahan kepada satu pasukan askar bersenjata dengan dua senapang mesin Lewis dan 10,000 pusingan peluru. Tetapi menembak secara membuta tuli pada kumpulan burung yang boleh berlari sehingga 50 km/j (30 mph) tidak membawa hasil yang dijangkakan. Burung-burung itu dengan mudah melarikan diri walaupun selepas ditembak oleh pusingan mesingan.

Sepanjang seminggu atau lebih, hanya segelintir daripada 20,000 burung dianggarkan sebenarnya dibunuh. Major Meredith - komander Australia dalam 'Emu war' - hairan dan membandingkan emu dengan Zulu. Selepas beberapa hari, Menteri Pertahanan mengarahkan pembubaran. Dan dengan itu 'Emu War' berakhir dengan kekalahan ketenteraan Australia.

6 - The Football War: bermula dengan sebuah permainan bolasepak
The Football War
Perang antara El Savador melawan Honduras tahun 1969 ini disebut Football War @ Perang Bolasepak (La guerra del fĂștbol - dalam bahasa Sepanyol), kerana berlangsungnya bertepatan dengan berlangsungnya babak kedua kelayakan Piala Dunia FIFA (FIFA World Cup) 14 Julai 1969, zon Amerika Utara.

Perang ini berlangsung 100 jam atau perang lima hari. Pemicu konflik ini adalah masalah imigrasi dari El Salvador ke Honduras. 
Puncaknya, El Salvador melancarkan serangan ke atas Honduras. Lalu, organisasi AS membuat rundingan gencatan senjata yang berkuat-kuasa pada 20 Julai. El Salvador akhirnya turut serta Piala Dunia tahun 1970, di mana mereka gagal untuk maju dari Peringkat Kumpulan.

7 - War of 1812: disebabkan oleh kerosakan komunikasi telegraf
War of 1812Juga dikenali sebagai Mr Madison's War @ Perang Mr Madison, dimana perang tahun 1812 itu adalah dalam banyak cara peperangan yang paling aneh dan pelik dalam sejarah Amerika Syarikat.

Ia boleh dinamakan Perang Komunikasi Rosak. Dua hari sebelum perang diisytiharkan, kerajaan British menyatakan bahawa ia akan memansuhkan undang-undang yang menjadi penyebab utama pertelingkahan itu. Kalaulah ada komunikasi telegraf dengan Eropah, perang mungkin dapat dielakkan.
Ketua Amerika Syarikat membuat aduan terhadap pihak British yang telah campur tangan dengan perkapalan. Tetapi New England, seksyen perkapalan besar Amerika Syarikat, dengan keras menentang idea berperang. Permintaan untuk perang datang terutamanya dari Barat dan Selatan.

Di samping itu, perjanjian keamanan yang menghentikan perang tidak menyelesaikan isu-isu yang di mana ia telah kononnya berlaku. Akhir sekali, kedua-dua pihak mendakwa kemenangan dalam perang tahun 1812 itu, dan ia menjadi jelas bahawa seluruh perjuangan itu adalah percanggahan besar yang keliru.

Video Polis Trafik Malaysia Maut Dilanggar Bas Di Johor

Saksikan rakaman video youtube polis trafik Malaysia maut dilanggar bas yang bergerak laju. Insiden yang dipercayai berlaku di Johor Bahru itu difahamkan telah meragut nyawa mangsa.



Salah seorang pelayar Youtube yang menggunakan nama samaran masihteguhberdiri memberitahu bahawa identiti anggota trafik yang malang itu ialah Koperal Ismayuddin Ismail dan telah meninggal dunia disebabkan kemalangan tersebut.

Friday, March 30, 2012

Bila Perdana Menteri Malaysia Guna Tandas

Kami tak tahu nak cakap apa sampai tandas yang PM gunakan turut dijadikan sebagai tempat bersejarah. Ini pertama kali kami lihat kes seperti ini dan nampak taksub sangat pun ye juga ni. Tapi mestilah bangga kalau PM gunakan tandas di tempat kita kan? Bukan senang nak jumpa seorang insan bernama Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.


Hahaha! Epic.. What say you? :D

Rawatan Islam : Cuba Beramal Tapi Gangguan Datang

PERSOALAN:


Salam saudara..

Saya ingin berkongsi pengalaman dan minta pendapat saudara.. Semenjak kebelakangan ini, saya mengamalkan surah2 Al-Quran serta menghafal ayat pendinding diri,keluarga dan masyarakat serta ayat2 untuk penyembuhan penyakit seperti doa sakit perut/gastrik,dsb melalui buku.

Jika nak diikutkan sebenarnya seelok2nya kena belajar melalui guru (perawat) tetapi saya tidak mengikutinya kerana harga yuran terlalu mahal.

Tujuan saya hanya sekadar hafal(suka-suka) untuk diri, keluarga atau masyarakat sahaja tetapi mesti ada pelbagai gangguan yg saya hadapi. Saya tahu jika sekiranya saya hafal dan amalkannya, mesti ada saja berlaku..

Bagaimana caranya untuk saya elakkan dan menghindarinya?? Kadang2 saya takut menghadapinya walaupun saya hanya berbekalkan ayat pendinding diri saja.

Saya tidaklah dikatakan 'pro' seperti saudara yang berani dan hebat dlm perubatan islam ini. Kiranya masih junior lagi..

Benda2 tu xpernah ganggu tetapi mata saya boleh nampak pelbagai jenis tidak kiralah di mana2 saja berada. Ganggu pun bila waktu saya tidur (di tindih), kadang2 mimpi melawan "jeneral penganggu" sehingga saya kalah dsb..

Harap saudara dapat membantu saya.



JAWAPAN:

Waalaikumsalam wbt.

Memanglah... dalam ilmu perawat ini sangat penting untuk berguru ataupun sekurang-kurangnya ada pembimbing. Namun hal itu bukanlah satu kemestian. Kita tetap boleh berjaya jika kena dengan caranya. Allah boleh beri ilmu kepada sesiapa sahaja yang dikehendakinya. Usaha saudara pastinya mendapat tempat di sisi Tuhan.

Dalam kes saudara ini, saya rasa ada sekurang-kurangnya dua faktor:

1. Apabila kita mahu isi dada kita dengan ilmu rawatan, memang jin dan syaitan tidak suka. Hal ini kerana ilmu rawatan secara fitrahnya ialah musuh kepada para jin. Seboleh-bolehnya mereka mahu gagalkan usaha seseorang yang berniat untuk jadi seorang perawat. Mereka berusaha membuat gangguan agar bakal perawat berputus asa dan membatalkan hasrat untuk jadi perawat. Tapi sekiranya bakal perawat tabah menghadapinya, selepas tempoh tertentu nanti segala gangguan itu akan semakin reda dan akhirnya hilang terus, insyaallah. Namun, jika berasa betul-betul tidak berkemampuan, jangan dipaksa-paksa. Dikhuatiri akan membawa kesan buruk di kemudian hari kepada diri. Ini satu kemungkinan.

2. Kemungkinan kedua – mungkin sudah sedia ada jin yang rapat dengan diri bakal perawat, sama ada jin sihir, jin saka ataupun jin jatuh cinta. Tentunya ia tidak suka manusia yang dirapatinya itu belajar dan mengamalkan sesuatu yang akan mengganggu ketenteramannya. Jin jenis ini perlu diusir terlebih dahulu.

Dalam masalah ternampak makhluk-makhluk halus, ada dua kategori:

1. Ia berupa satu anugerah/ kelebihan. Hal ini BIASANYA berlaku kepada para perawat yang betul-betul ‘senior’. JARANG berlaku kepada orang biasa seperti kita.

2. Ia berupa satu kekurangan/ negatif. Hal ini BIASANYA berlaku kepada orang biasa dan sebahagian perawat. Ia berlaku kerana diri terutamanya minda seseorang itu lemah, ataupun ada campurtangan jin (yang diperolehinya dari keturunan, ilmu rawatan, ilmu persilatan dan lain-lain). Pengaruh jin-jin ini membuatkan matanya mampu melihat makhluk-makhluk halus.

Menurut Ustaz Abdul Majid (Akrine), dia memandang kebolehan melihat makhluk-makhluk itu lebih berupa kekurangan/ masalah. Lebih baik jika tidak nampak. Wallahua’lam.

Sebenarnya jin-jin ini bertubuh halus. Jasadnya lemah. Sebab itu biasanya mereka tunjukkan diri secara lintasan, dari jarak jauh dan sekejap sahaja. Hakikatnya, mereka pun gentar dan berhati-hati dengan manusia. Sebab itu jugalah para perawat biasanya tidak ternampak benda-benda itu.Yang nampak ialah pesakit. Saya sendiri tidak pernah melihat makhluk-makhluk halus sepanjang pengalaman merawat. Kalau mereka nak tunjukkan diri juga, mereka akan datang dalam mimpi ataupun ketika saya dalam keadaan hampir-hampir terlena. Pernah juga datang ‘live’, tapi hanya berani menunjukkan tangan sebelah lagi separuh. Itu pun tunjuk pada anak

Saranan saya saudara - Jika berpeluang, sila dapatkan sekurang-kurangnya sekali sesi rawatan daripada mana-mana perawat. Bukan bermaksud saudara sakit, tetapi minta mereka tolong kesan – ada tak makhluk halus pada diri ataupun yang merapat-rapat dengan saudara. Sekiranya ada, mereka akan ikhtarkan untuk membuangnya.

Saudar boleh juga cuba merawat diri sendiri. Selain meneruskan bacaan-bacaan harian, saudara usahakan untuk mandi air doa berlimau. Caranya mudah sahaja.

Sediakan sebaldi air dan tiga biji limau purut. Baca:
1. 2 kalimah syahadah
2. Selawat 3 X
3. Istighfar 3 X
4. A’uzhubillah...
5. Al-Fatihah
6. Ayat Kursiy
7. 3 Qul (setiap satunya 3 x)

Hembus pada bahan-bahan.
Perah 3 biji limau purut di dalam air.
Bacaan-bacaan jangan dibuat dalam bilik air/ tandas. Baca di luar, kemudian barulah mandi dengan air sebaldi itu.
Jadikan air itu sebagai bilasan terakhir.
Ratakan dengan tangan dan biarkan tidak berlap.
Lakukan amalan ini sekurang-kurangnya 3 petang (selepas Asar ataupun selepas Maghrib).

Antara amalan pendinding paling ampuh yang dicontohkan oleh Rasulullah ialah menggunakan 3 Qul, tapi ramai yang kurang ambil berat. Amalan Nabi Muhammad:
1. Baca 3 Qul. Setiap satunya 3 X. Baca satu set pagi (sebaik-baiknya selepas Subuh) dan satu set petang (sebaik-baiknya selepas Asar).
2. Sebelum tidur, tadah tangan seperti berdoa. Baca 3Qul. Hembus ke tapak tangan. Sapu ke serata badan. Ulangi 3 kali.

Menurut ilmu rawatan Ikhtiar Muslim, amalan 3 Qul ini hendaklah diistiqamahkan sepanjang hayat kerana Rasulullah sendiri istiqamah dengannya. Ia adalah satu sunnah. Insyaallah ia sebagai penyebab kepada benteng pertahanan yang ampuh dari Tuhan.

Satu lagi, membina benteng/ ketahanan diri peringkat permulaan terjun ke dunia rawatan hendaklah dilakukan secara berperingkat-peringkat. Biar kekuatan roh kita naik beransur-ansur. Bak kata Tok Belagak dari Darul Saka : “Kayuh pelan-pelan.” Kita tak boleh amalkan sesuatu ayat terlalu banyak dalam satu-satu masa. Tak istiqaman pun tak boleh juga. Himpunan ayat-ayat yang kita amalkan itu juga hendaklah diseimbangkan – ada yang panas, ada yang penyejuk, ada pembakar, ada penawar...

Amalan asas dari DARAUSSYIFA’ memang bagus. Saudara boleh cuba ‘bermula dari langkah pertama’ kembali. Kaedahnya – Setiap kali selepas solat fardhu, baca Al-Fatihah 1 X. Jadi pada hari pertama ada 5 X keseluruhannya. Pada hari kedua, baca 2 X. Maksudnya ada 10 X Al-Fatihah pada hari kedua. Begitulah seterusnya sampai hari ke-7, kena baca Al-Fatihah 7 X selepas setiap solat fardhu. Di samping itu, kita dikehendaki menghafal 10 Bacaan Asas Darussyifa’.

Cara IKHTIAR MUSLIM pula – setiap hari baca 1 set pagi (sebaik-baiknya selepas Subuh) dan 1 set petang (sebaik-baiknya selepas Asar):
1. Dua kalimah syahadah
2. Selawat 3 X
3. Istighfar 3 X
4. Bismillahillazhi... 3 X
5. Laa haulawala...

Amalan 3 Qul sebelum tidur (seperti yang diterangkan di atas tadi, dimulakan dengan Al-Fatihah & Ayat Kursiy).
Solat berjemaah di masjid/ surau kecuali jika ada urusan penting (untuk lelaki).
Membaca Al-Quran secara melihat mushaf setiap hari walaupun sekadar 1 ayat.

Inilah amalan MINGGU PERTAMA (selama 7 hari berturut-turut) anjuran Ikhtiar Muslim. Sekiranya tertinggal sehari, bolehlah diteruskan. Sekiranya tertinggal dua hari atau lebih, eloklah diulang semula sampai cukup 7 hari.

Selesai amalan selama 7 hari, benteng asas diperkukuhkan dengan amalan untuk MINGGU KEDUA. 5 bacaan asas ditambah dengan:
6. (A’uzhubillah... dan) Al-Fatihah
7. Ayat Kursiy
8. Al-Ikhlaas 3 X
9. Al-Falaq 3 X
10. An-Naas 3 X

10 bacaan asas ini untuk setiap pagi dan petang.
Amalan 3 Qul sebelum tidur, tilawah dan solat berjemaah diteruskan.
Istiqamah doa masuk tandas, doa keluar rumah dan doa masuk rumah.

Amalan berterusan selama dua minggu ini insyaallah cukup sebagai BENTENG ASAS dan PEMBINA KETAHANAN ROH ASAS. Selepas itu bolehlah diamal apa-apa bacaan lain yang disukai. Amalan ini mestilah diteruskan sampai bila-bila. Begitu kaedah Ikhtiar Muslim.

Ada pelbagai lagi AMALAN ASAS untuk terjun ke dunia rawatan yang dianjurkan oleh para perawat lain. Saudara boleh pilih mana yang sesuai. Apabila binaan asasnya kukuh, mudahlah untuk kita membina bangunan tinggi di atasnya, dan kukuh pula.

Yang terakhir – Apabila kita mempelajari sesuatu ilmu, kita akan menerima ujian yang bersangkutan dengan ilmu itu. Belajar ilmu ular, ularlah yang datang. Belajar ilmu tempur, musuhlah yang datang. Belajar ilmu rawat santau, santaulah yang datang. Hal sebegini memang biasa berlaku. Oleh itu, saya anjurkan agar saudara tidak menghafal dan mengamal terlalu banyak ayat pada peringkat awal. Nanti dikhuatiri semua ujiannya datang serentak, tak termampu kita.

Dalam buku lama Dr. Haron Din (berwarna biru hitam), ada dituliskan ayat penunduk ular. Tapi syaratnya, jika mahu diamal, mestilah terus dihafal pada hari itu juga kerana dibimbangi ular akan datang dalam tempoh terdekat. Ini sebagai satu contoh.

Sebenarnya saya pun masih amatur lagi dalam bidang ini, belum sampai tahap pro. Sekadar kongsi ilmu. Semoga dengan penjelasan ini dapat membantu saudara sedikit-sebanyak.

Wallahua’alam.

Abu Zulfiqar
1 September 2010

sumber : ust. zulfiqar

10 Soalan Sebelum Meminang

Membuat keputusan untuk berkahwin bukanlah suatu perkara yang mudah. Perkahwinan bererti memasuki suatu alam yang berlainan sama sekali dengan alam yang pernah dilalui sebelumnya, bak kata Tan Sri S M Salim dalam salah satu lagunya, ‘dulu lain sekarang lain, dulu bujang sekarang dah kahwin’.




Setiap pasangan yang berkahwin pastinya mengharapkan perkahwinan itu kekal bahagia buat selama-lamanya. Ramai yang berjaya. Namun tidak kurang pula yang kecewa.

Al-Ustaz Jasim Muhammad al-Mutawwa’, bekas kadi ahwal syakhsiyyah di Kuwait yang kini aktif mengadakan program-program berbentuk bimbingan kekeluargaan, berdasarkan pengalaman dan pengamatannya ketika mengendalikan kes-kes berkaitan dengan masalah rumahtangga menyimpulkan antara sebab berlakunya keretakan dan kegagalan dalam perkahwinan adalah kurang taaruf atau tidak mengenali antara satu sama lain dengan mendalam sebelum berkahwin.

Taaruf yang mendalam atau mengenali bakal teman hidup sebelum melangsungkan perkahwinan sangat penting demi menjamin kesejahteraan dan keseimbangan dalam menjalani kehidupan berumahtangga. Ini tidak bermakna pasangan mesti melalui alam percintaan sebelum berkahwin, kerap bertemu dan berhubung melalui panggilan telefon, sms, chating dan sebagainya.

Percintaan sebelum berkahwin seperti yang dilakukan oleh segolongan masyarakat dan ditonjolkan dalam segala macam media sebagai suatu kemestian, suatu dunia yang penuh dengan keindahan dan keseronokan adalah sebenarnya penipuan belaka. Alam percintaan tidak mendedahkan hakikat diri yang sebenarnya. Masing-masing berusaha menunjukkan yang terbaik sahaja di hadapan pasangannya. Setelah berkahwin barulah terbongkar segala rahsia, segala perangai dan sikap buruk yang selama ini disembunyikan.

Untuk mengenali calon pasangan hidup anda dengan mendalam, al-Ustaz Jasim Muhammad al-Mutawwa’ mencadangkan agar anda mengajukan 10 soalan. Soalan-soalan ini boleh diajukan secara langsung semasa sesi taaruf, atau melalui orang tengah. Jika calon memilih untuk bertemu, melihat dan berkenalan pastikan pertemuan itu tidak dilakukan secara berdua-duaan di tempat suci dan terpencil. Jangan cemari niat yang suci dengan melanggari perintah Allah dan Rasul. Jangan relakan syaitan menjadi orang ketiga di antara anda dengan si dia.

10 soalan itu adalah:

1. Apakah wawasan hidupnya?
Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda. Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.

2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?
Kefahaman serta tasawur yang jelas mengenai perkahwinan amat penting. Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?
Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa. Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.

4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?
Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata. Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?
Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan. Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil. Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.

6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?
Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi. Orang macam mana yang anda cari?

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?
Perkahwian bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih. Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?
Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?
Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri. Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil. Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?
Setengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri. Hal ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan. Apakah pandangan bakal pasangan hidupnya. Adakah dia termasuk dalam golongan di atas atau sebaliknya seorang yang terlalu bergantung kepada kedua-dua ibu bapanya walaupun telah berkeluarga?

Apabila anda telah mendapat jawapan yang bersesuaian dengan apa yang dicari, maka teruskanlah hasrat anda untuk melamarnya.

Begitu juga halnya dengan pihak yang dilamar.

Pastikan anda mengenali jejaka yang melamar itu dengan mengajukannya 10 soalan di atas.

Ustazah Maznah Daud
Ketua Wanita
Pertubuhan IKRAM Malaysia


"Ukhuwah Teras Kegemilangan"


"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."
Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain.

Video Rumah Mawi Kena Samun Dan Rompak Di Bangi

Video Rumah Mawi Kena Samun dan dirompak. Asmawi Ani atau Mawi hanya memikirkan keselamatan bayinya, Cahaya Malaika yang berusia sebulan sebaik dikejutkan perompak yang mengacukan parang ke mukanya.


Dia yang baru melelapkan mata sebaik tiba di kediamannya di Bangi Golf Resort, di sini, pada jam 2 pagi semalam selepas menyertai Konsert Jelajah Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2011 di Pasir Gudang, Johor, bimbang empat lelaki bersenjatakan parang itu mencederakan anak sulungnya itu.

Bagaimanapun, Mawi berkata, dia bersyukur apabila melihat perompak terbabit tidak mengapa-apakan anaknya yang tidur nyenyak.

Menceritakan detik cemas itu, Mawi, 31, berkata, empat lelaki warga asing terbabit dipercayai memecah masuk banglonya melalui tingkap tepi yang tidak mempunyai gril selain menggunakan tangga untuk memanjat pagar.

Menurutnya, dalam kejadian jam 4.30 pagi itu, dia, isteri, Nor’Ashikin Rahmat, 32, atau Ekin serta ibu mentuanya, Fatimah Saad, 55, tidur sebilik manakala nenek mereka, Salmah Sahan, 77, berada di bilik sebelah manakala seorang pembantu rumah di tingkat bawah.

Thursday, March 29, 2012

Zaman Sorok "Kapak Siam" Dalam Semutar


"DULU-DULU lazimnya orang berpesan, kalau pergi ke Kelantan, jaga kelakuan, takut kena kapak siam."

Sebaris kata-kata yang meluncur keluar daripada seorang rakan berusia lebih separuh abad itu saat ditanya tentang kapak siam membuat penulis terpegun. Rakan dari Johor itu yang tentunya lebih banyak makan garam menggambarkan populariti kapak siam yang digeruni terutamanya pada tahun 1960-an.

Cerita kapak siam pernah menjadi berita hangat pada tahun 1967 berikutan pembunuhan kejam seorang ahli politik di Kota Bharu yang dipercayai ditetak dengan senjata tersebut.

Ia merupakan senjata kegemaran golongan samseng, kaki gaduh atau 'gedebe' kerana saiznya yang kecil memudahkannya diselit pada lilitan kain di pinggang atau semutar iaitu kain lilitan kepala lelaki. Namun, ada yang mengaitkannya sebagai cara untuk mengajar orang yang berkelakuan biadap apabila masuk ke kampung, misalnya mengganggu anak gadis atau mencuri.

Sasterawan Negara, Datuk Dr. Ahmad Kamal Abdullah (Kemala) pernah menyebut tentang senjata ini semasa mentakrifkan negeri kelahiran sasterawan tersohor dari Negeri Cik Siti Wan Kembang, S. Othman Kelantan. Kamal menyifatkan rakyat Kelantan kuat mempertahankan nilai tradisi manakala harga diri dipandang tinggi.

Sejengkal


SENJATA yang mudah digenggam ini terkenal dalam kalangan samseng Kelantan pada tahun 1960-an.



"Tanpa mempertahankannya apabila tercabar, individu itu tak bererti, nah tunggulah bicara pembunuhan yang menyerang apabila tiba malam gelap dengan senjata yang bernama kapak siam, kapak kecil yang amat tajam dan membunuh," katanya seperti yang disampaikan pada Pesta Penyair Nusantara di Universiti Kadiri, Surabaya, Indonesia pada tahun 2008.

Apa sebenarnya kapak siam dan mengapa ia disandarkan dengan Siam (Thailand)? Menurut individu yang ditemu bual, ia cuma nama jolokan yang diberikan oleh orang luar Kelantan sedangkan ia tidak dinamakan sedemikian oleh masyarakat di negeri yang bersempadan dengan Negara Gajah Putih itu.

Secara umumnya, kapak siam adalah kapak kecil yang bersaiz kira-kira sejengkal yang dicipta khusus untuk genggaman tangan. Ini dapat dilihat pada hulunya yang melengkung sedikit berbanding kapak biasa.

Bagi seorang pengumpul senjata lama, Mohd. Nasir Hassan, 44, atau mesra disapa Cikgu Nasir, cerita kapak siam banyak memaparkan latar belakang sosiobudaya masyarakat Kelantan zaman dahulu yang ingin mendidik individu yang kurang beradab.

Menjelaskan tentang kapak siam, Nasir berkata, ia dikenali di negeri ini sebagai kapak kecil Kelantan. Ia juga digelar kapak bungkus atau kapak terbang kerana ia merujuk kepada cara kapak itu digunakan semasa menyerang.

Kapak kecil yang matanya kelihatan berseni dengan lebih lebar pada bahagian bawah pula dikenali sebagai kapak binjai manis.

"Bagi mereka yang berniat membunuh, mereka menetak di kepala atau dahi hingga kapak itu terlekat di situ.
"Namun, dalam kebanyakan kes untuk mendidik orang yang kurang ajar, mereka biasanya hanya mencederakan iaitu dengan membungkus mata kapak tersebut dengan kain.

"Mata kapak dibungkus dengan hanya mendedahkan beberapa inci hujung mata untuk mengelak kecederaan parah. Di situlah diukur kadar kebiadapan orang itu.

"Jika lebih banyak hujung mata yang tidak dibungkus, bermakna lebih besarlah salahnya.

 
Serangan


MUHAMMAD dipercayai satu-satunya pembuat kapak siam Kelantan yang masih hidup.


"Kalau orang nampak parut 'peringatan' kena takik kapak di kepala atau dahi itu, orang biasanya akan berkata, tu kacau anak dara orang ke tu?" katanya ketika ditemui di rumahnya di Bachok, Kelantan.
Nasir berkata, serangan juga dilakukan dengan mengikat hulu kapak dengan kain atau tali dan ia dinamakan kapak terbang.

"Punca kain pula diikat pada pergelangan siku. Kapak akan dibaling dan disentak semula ke dalam genggaman tangan. Serangan ini biasanya dilakukan oleh orang yang memiliki kemahiran tinggi," kata guru sebuah sekolah menengah di Kota Bharu itu.

Selain saiznya yang kecil, tambah Nasir, kapak siam sering menjadi pilihan kerana ia bersifat dwifungsi iaitu ia boleh digunakan untuk melakukan kerja-kerja ringan seperti menakik dan dijadikan senjata untuk menyerang. Ia berbeza berbanding keris yang pasti mendatangkan curiga orang jika dibawa.

Seorang guru silat dari Tumpat, Wan Yusmar Wan Yusof, 39, yang memaparkan video silat kapak siam di YouTube pula memberitahu, kapak itu pada asalnya digunakan oleh wanita di Pattani, Thailand untuk membelah buah pinang.

"Tetapi orang lelaki menjadikannya senjata pergaduhan," katanya yang mendakwa semasa kecil beliau pernah mendengar cerita seorang anggota polis mati dikapak dengan kapak siam di Tumpat.

Menurutnya, serangan kapak siam juga boleh menyebabkan seseorang menjadi gila sama ada akibat hentakan di kepala atau ditusuk hulu kapak yang diperbuat daripada pokok nibung.

"Getah nibung yang bercampur darah akan lebih berbisa. Ia boleh menyebabkan keracunan atau sawan," dakwanya sambil memberitahu bisa itu boleh dikurangkan dengan minum air kelapa atau menyapu luka dengan air perahan limau nipis.

Di sebalik cerita kapak siam yang semakin ditimbus masa, kudrat si tua pembuat kapak, Muhammad Yusof, 68, terus ditagih.

Dia dipercayai satu-satunya pembuat kapak siam generasi lama yang masih hidup. Atas bahu warga emas yang sudah empat dekad membuat kapak itu kini tertancap sisa legasi kapak kecil itu.

Meskipun ada yang mendakwa nama kapak siam jenis binjai manis diambil sempena Kampung Binjai Manis di Pattani, Thailand, hakikatnya Muhammad atau 'Abe Mat Tukang Kapak' tinggal di Kampung Binjai Manis, Bunut Susu, Pasir Mas. Kampung tersebut hanya mempunyai belasan buah rumah.

Muhammad mengakui kapak siam selalu disalahgunakan suatu ketika dahulu. Katanya, pernah pada zaman remajanya beliau mendengar cerita seorang lelaki menjadi gila selepas ditetak seorang lelaki lain kerana berebut seorang janda.

"Golongan gedebe yang tiada kerja dan mahu mencari gaduh sahaja biasanya menyelit mata kapak kecil yang diikat pada hujung kain semutar untuk digunakan sebagai kapak terbang," cerita beliau sambil memberitahu kapak siam kini popular sebagai barang perhiasan.

~kosmo~

Keluhan Rasa Penjaga Anak Anda Di Taska...

Macam pelarian.. :(
Gelagat manusia ni macam-macamkan. Yang saya nak cerita kisah menghantar anak ke taska. Jika pemilik taska yang buat silap memang teruklah kena kutuk dek ramai orang. Tapi pernahkah kita menyelami perasaan pemilik taska sendiri yang kadang terpaksa menelan kerenah ibu bapa yang sangat cerewet dan sangat tidak ambil peduli.


Boleh cerewet dan boleh juga tak ambil peduli tetapi tengok-tengok perkaralah jugakan.

Geleng kepala si penjaga anak di taska bila anak yang dihantar dalam keadaan :

1. Lampin pakai buangnya dah hampir tiris air kencing. Dah tebal sangat gelembung airnya. Apalah salahnya ditukar dulu lampinnya sebelum hantar ke taska. Silap-silap tiris air kencing si kecil di baju kerja, barulah rasa nak angin satu badan. Salah siapa, tanggunglah rasa. Tapi kalau tiris di baju pengasuh yang menyambut tu bukankah aniaya orang namanya. Agak-agaklahkan.

2. Malas tahap gaban atau bebalnya si ibu atau si ayah bila pakaikan dua lapis lampin pakai buang. Kononnya nak tampung air kencing yang banyak. Situasi ini aku memang sangat-sangat menghairankan aku. Teori mana yang dia guna pun entahlah. Kalau gitu pakaikan aje 3 ke 4 lapis biar tahan sehari sebab dah malas sangat nak tukarkan lampin anak. Ini ada berlaku ye.. memang aku gelak besarlah masa tu, sebab berlaku depan mata.

3. Ramai yang hantar dengan anak masih belum mandi termasuklah aku kadang-kadang tu. Oklah mungkin sebab tak sempat atau anak lena sangat tidurnya. Tapi tolonglah perkara 1 di atas tu jangan buat. Kalau dah belum mandi tentulah mulut pun ada air liur basi yang meleleh. Biasalahkan budak kecil. Apalah salahnya ambil sapu tangan lembab tu dan lapkan mulutnya biar bersih sikit dan cuit-cuit sikit jika ada taik mata melampau.

4. Anak dah buang air besar masa kat rumah lagi. Basuhlah dulu sebelum hantar. Sempat-sempatkan ajelah basuh tu. Bukannya berlaku setiap hari pun. Lainlah kalau buangnya semasa dalam perjalanan ke taska. Terpaksalah dengan senyuman dan rendah suaranya meminta tolong pengasuh basuhkan. Jangan lupa "minta maaf ye kak!", berbahasa sikit bukannya mengarah. Barulah sejuk sikit hati pengasuh yang sedang menerima anak kita dalam keadaan yang sangatlah 'masam' tu.

5. Hantarnya paling awal pagi dan ambil semula anak paling lewat malam daripada orang lain. Tapi bila pengasuh caj OT, macam nak melompat bila mendengarnya. Perkataan mahal dan tak bertimbang rasa pasti muncul. Pengasuh pun bekerja nak cari duit juga. Sebelum hantar dah tentu pengasuh beritahu siap-siap caj OTnya begini, waktu hantar dan waktu ambil. Kadang-kadang taska dah nak tutup pukul 9 malam pun, mak ayah tak juga muncul hingga pukul 10 ke 11 malam. Kesian pengasuh dan kesian si anak.

6. Sudah diberitahu kepala anaknya berkutu dan mohon cuci kepala anak tu tapi tak ada tindakan lansung. Padahnya merebak ke kepala anak-anak orang lain di bawah jagaan pengasuh. Mulalah ibu bapa lain pun jadi marah juga.

7. Anak terkena penyakit berjangkit yang serius seperti 'chicken pox', sakit mata dan sebagainya tetapi masih juga nak hantar anak ke taska. Ambillah cuti demi anak dan tidak menyusahkan orang lain pula. Janganlah jadi hamba kerja sangat.

Ini hanya pengalaman aku yang sering mendengar keluhan pengasuh yang berbeza-beza bagi kelima-lima anak-anak aku. Dah 2-3 kali pindah memang le berbeza. Mereka rajin bercerita dengan aku sebab aku pun rajin menyapa bertanya khabar mereka.

Itu antara tips agar pengasuh sayangkan anak-anak kita yang mereka jaga. Kita kenalah jaga tertib dengan mereka juga. Fahami Do's and Don'ts nya. Jika kita rasa tak boleh nak 'ngam' dengan taska tu, cari saja taska lain yang sesuai.

Itulah cara aku kerana kebajikan dan kesihatan anak-anak sangat penting. Aku tidak akan hantar ke situ lagi jika ada yang tak kena dan sukar untuk aku berkompromi.

Kalau dah dapat pengasuh anak yang baik tu, jagalah hati mereka kerana anak kita di tangan mereka. Hormatilah hak-hak mereka jika kita nak 'demand' lebih dengan mereka. Barulah adilkan...


Jom Baca Juga Artikel Menarik Ini Bertajuk 
"TIPS : DIAPERS DAN PETUA PENJAGAAN KEBERSIHAN BAYI"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More