Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (504) Al-Quran (25) Amazing (288) Anak (54) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (128) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (181) Ibadah (27) Info (678) Islam (499) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (94) Misteri (44) Most (70) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) News (1) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (403) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (288) Sempoi (304) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (448) Tips (85) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (66) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Thursday, January 19, 2012

Cadangan Pencegahan Kemalangan Di Taska


Perkara utama dan sering terjadi, dilaporkan di media massa ialah akibat dari tersedak semasa kanak-kanak atau bayi menyusu. Sila ambil perhatian(wahai ibu bapa, pembimbing awal dan pengusaha), walau nampaknya seolah remeh tetapi ianya amat penting. Penting untuk masa depan kanak-kanak, bayi, ibu bapa, Pembimbing Awal dan juga pengusaha. Kenapa saya katakan demikian?

Jika berlaku perkara seperti tersedak sewaktu penyusuan, ianya melibatkan nyawa kanak-kanak atau bayi tersebut jika tidak diambil tindakan dan langkah pencegahan segera.

Ibu bapa juga akan menerima kesan dari sudut psikologi. Perasaan marah, sedih, menyesal bercampur baur.

Pembimbing Awal akan menerima pandangan buruk dari ibu bapa, masyarakat dan pengusaha terpaksa mengambil tindakan terhadap kelalaian anda.

Pengusaha akan menerima tamparan hebat, terjejas kepercayaan ibu bapa terhadap perniagaan anda. Terpaksa juga menerima tindakan "tutup operasi" oleh pihak berkuasa.

Jadi apa pilihan yang ada?

Beringat sebelum kena...cadangan saya;
 1. Elak dari meninggalkan kanak-kanak atau bayi bersendirian semasa penyusuan walaupun sesaat..
 2. Elak menggunakan kain atau bantal sebagai penyokong botol susu, jika terpaksa menggunakannya(kalau boleh dielakkanlah), pastikan anda berada disisi kanak-kanak atau bayi dan anda bukannya sedang tidur...zzzzz atau berbual...pot..pet..etc..
 3. Deria penglihatan dan pendengaran anda perlu peka dengan keadaan kanak-kanak atau bayi yang berada disekeliling anda. Usah pentingkan diri sendiri. Bekerjalah dalam semangat berkumpulan. Maksud saya, jika anda ditugaskan menjaga kanak-kanak atau bayi A,B,C, anda perlu juga perhatikan kanak-kanak atau bayi D,E,F yang dibawah pengawasan rakan pembimbing awal yang lain. Mungkin ada kesilapan atau kelalaian di pihak pembimbing awal tersebut. Sila perbetulkan dan beri teguran segera. Jangan tunggu hingga "nasi menjadi bubur".
 4. Sekiranya ada masalah diantara sesama pembimbing awal, sila berbincang dengan baik. Jika perlu, dapatkan bantuan pengusaha anda.
 5. Para pengusaha pula perlu "ambil tahu" mengenai kebajikan kanak-kanak dan bayi serta pembimbing awal di premis TASKA mereka. Jika boleh dapatkan khidmat seorang penyelia yang boleh menggantikan anda ketika ketiadaan anda di TASKA.
 6. Elak memberi susu sewaktu kanak-kanak atau bayi berada didalam buaian. Keluarkan kanak-kanak atau bayi dari buaian untuk tujuan penyusuan dan di"burp"kan selepas setiap kali penyusuan.
 7. Jangan biarkan kanak-kanak atau bayi berada terlalu lama didalam buaian. Dibimbangi akan menyebabkan berlaku kelalaian untuk memberikan mereka bendalir(susu) dan kejadian sawan. Inilah antara sebab mengapa penggunaan buaian tidak digalakkan terutamanya di TASKA.
 8. Jadual penyusuan perlu dijaga bagi setiap kanak-kanak dan bayi di TASKA. Pastikan kanak-kanak dan bayi menerima susu mengikut waktunya dan sukatan yang sesuai mengikut umur mereka. Sekali lagi, sentiasa wujudkan "teamwork" di TASKA anda. Semuanya akan menjadi mudah...
 9. Pengusaha perlu sediakan telefon talian tetap(penting dari sudut perundangan). Bukan telefon yang perlu di"top-up" sentiasa. Bayangkanlah jika berlaku kecemasan, dan pembimbing awal anda sudah kehabisan "kredit" telefon...Siapa yang susah...dan pastikan juga semua nombor telefon ibu, bapa, keluarga terdekat mudah untuk diakses.
 10. Dapatkan pengetahuan yang cukup dalam "first aid". Penting sebelum anda sempat mendapatkan bantuan dari klinik berdekatan.
 11. Pastikan bahagian badan keatas lebih tinggi sedikit dari bahagian punggung kanak-kanak atau bayi.
Sekian, mudah-mudahan tiada lagi cerita-cerita sedih kedengaran akibat permasalahan ini.

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More