Blogroll

Syed Abdul Rahman (Tokku Paloh)

Penasihat utama Sultan Zainal Abidin III semarakkan semangat jihad Datuk Bahaman, Tok Gajah, Mat Kilau tentang penjajah British di Pahang. ULAMA Besar Terengganu pada abad ke-19, Sayyid Abdul Rahman Al-Idrus atau Tokku Paloh Idrus, turut dikenali sebagai wali Allah yang penuh keramat serta sangat ditakuti penjajah.

Tingkatkan Pendapatan Melalui Nuffnang

Pendapatan melalui nuffnang memang berbaloi kerana pelbagai kempen iklan ditawarkan nuffnang agak lumayan serta dapat menjana pendapatan sampingan melalui blog.Berikut beberapa tips untuk cara anda memaksimumkan pendapatan anda bersama nuffnang.

Download : Drama Korea - Dream High

Download : Drama Korea - Dream High

Bongkar! : Kisah Berliku PengIslaman Bintang Chelsea Nicolas Anelka (Abdul Salam Bilal Anelka)

Bagi peminat bola sepak dunia, terutama penyokong kelab Chelsea, tentu tidak asing lagi dengan nama Nicolas Anelka. Anelka adalah salah seorang penyerang yang berbahaya apabila berada di depan gawang lawan.

Mengapa Yahudi Menggali Di Bawah Masjid Al-Aqsa?

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Senarai Tajuk

Agama (504) Al-Quran (25) Amazing (288) Anak (54) Bahaya (59) Berita Dunia (1) Biskut Raya (68) Contest (1) Crazy (128) Doa (14) Download (74) E-Book (4) Fotografi (4) Garage Sale (3) Hiburan (317) Hidayah (24) Hot's (181) Ibadah (27) Info (678) Islam (499) Jahitan (7) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (30) Kenderaan (156) Kesihatan (172) Kisah Benar (20) Kisah Sufi (47) Kitab (9) Lawak (94) Misteri (44) Most (70) Movie (85) Nabi Muhammad S.A.W (57) News (1) Ngeri (174) Novel (10) Pelancongan (4) Pelik (133) Pendidikan (414) Peraduan (1) Personal (166) Pertahanan (9) Rawatan Islam (6) Renungan (118) Resepi (403) Scarf / Shawl (8) Sejarah (38) Semasa (288) Sempoi (304) SEO (4) Seram (35) Sukan (223) Syiah (4) Teknologi (448) Tips (85) Top (10) Tudung (14) Tutorial (96) Ulama (66) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1)

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Monday, February 28, 2011

Tiny Sculptures On The Tip Of a Pencil


Meet Dalton Ghetti, a 49 year old carpenter, who makes probably the tiniest sculptures in the world. It can sound unbelievable, but he manages to carve a highly detailed sculpture on the tip of a pencil from available graphite. Now living in Connecticut, USA, he has been doing these mind-blowing works for about 25 years.

“At school I would carve a friend’s name into the wood of a pencil and then give it to them as a present. Later, when I got into sculpture, I would make these huge pieces from things like wood, but decided I wanted to challenge myself by trying to make things as small as possible. I experimented sculpting with different materials, such as chalk, but one day I had an eureka moment and decided to carve into the graphite of a pencil” – says, Dalton, who is originally from Brazil.

All he needs is three basic tools – a razor blade, sewing needle and sculpting knife. Dalton doesn’t even use a magnifying glass! While a standard figure will take several months to make, he has spent two and half years on a pencil with interlinking chains.















Realistic Crocheted Portraits By Jo Hamilton

Jo Hamilton, a Portland-based artist, creates realistic images of people and her environment using the unexpectedly domestic medium of crochet. Her formative training at the Glasgow School of Art was in painting and drawing but, by her own admission, she was never entirely comfortable with the traditional approach.

“My house is filled with balls of yarn, all arranged by colour on shelves. I can pull them out as I need them for my palate. A portrait can take anything up to forty or fifty hours, but I haven’t actually counted, and I spend just as much time looking as actually crocheting. The pieces evolve from the inside out. I make no graphs, plans or charts; it’s a row-by-row organic process in which I don’t always know the outcome, but have learned to trust my way of working,” says the artist.

Her method of working is more like a painter with their box of paints than a person taking out their crochet for a few hours of relaxation.

Tips mudah SEO untuk blogger

Teramat rugi jika blog sudah terindeks pada google search engine, tetapi kita tidak menggunakan sebaik-baiknya peluang yang ada untuk mengiklankan blog secara berkesan dan percuma.

Asas SEO yang mesti kita tahu supaya blog terindeks dengan cepat adalah dengan tidak menyusahkan sipder Google untuk merayap ke blog kita.


Gunakan ejaan yang betul.

Antara perkataan aku dengan ak, yang mana satu kita rasakan akan mesra dengan search engine. Cuba taip perkataan ak pada google search dan lihat, result yang terpapar ialah ak-47. Hebat bukan? Dalam entri pun cerita pasal senapang. Sudah-sudahlah main perang kombat masa kanak-kanak dulu. Kurang-kurangkanlah bahasa sms kalau rasa nak blog tersenarai pada search engine.

Spider google mesti menyampah dengan penggunaan simbol yang pelik dan bahasa sms. Spider itu dah dididik dengan penggunaan ejaan yang lengkap. Jadi, jika blog kita sudah terindeks, tetapi tidak di crawl, mungkin spider Google hanya melepak di depan pintu blog kita sambil makan jagung.

Ping blog di Pingler.com

Setiap kali bila post entri terbaru,cepat-cepatlah ping blog kita di Pingler.com atau pingmyblog.com. Tujuannya supaya spider Google akan terus merayap pada post yang baru di ping dan scan setiap perkataan pada entri tersebut tanpa terhegeh-hegeh. Kalau tidak di ping dan mengharapkan cara manual, spider Google akan merayap secara berlenggang kangkung, dan kadang-kadang terus malas nak crawl.

Penggunaan keyword mudah pada entri.

Untuk belajar menggunakan keyword, permulaannya, kita hanya perlu gunakan keyword yang rendah rankingnya. Contohnya, nescafe ais. Dalam entri tersebut, kita selitkan beberapa perkataan seperti cara, buat, minum, kesan, sedap dan yang sesuai dan relevan pada perkataan suggestion di Google Search. Ini bertujuan, apabila perkataan cara buat nescafe ais atau nescafe ais sedap atau cara buat nescafe ais sedap atau kedai nescafe ais atau buat nescafe ais atau kesan minum nescafe ais di taip pada google search, mungkin blog kita akan tersenarai di 10 website atau blog yang teratas berdasarkan value keyword itu.

Lagi tips SEO disini.

Apa itu keyword?


Apa itu Keyword?

Keyword adalah perkataan atau teks ringkas yang di taip pada search engine dan juga pada sebuah entri atau artikel yang di tulis dalam sebuah web atau blog. Keyword yang di tulis pada search engine akan dipadankan dengan perkataan atau teks yang ada pada nama web atau blog, tajuk entri atau artikel dan tulisan pada entri atau posting, tetapi ianya sangat bergantung pada cara bagaimana kita mengeksploitasi sesuatu keyword dan kekerapan keyword itu di ulang  pada entri atau artikel yang ada pada blog.

Biasanya keyword yang di taip pada search engine, lebih dari satu  perkataan. Sebagai contoh, perkataan 'keyword'. Kita mengandaikan seseorang akan menaip perkataan Apa itu keyword? pada kotak search engine seperti google. Di sini, kita boleh mengeksploitasi perkataan Apa itu keyword? dengan menjadikannya sebagai tajuk entri atau artikel dan memaksimakan tiga perkataan tersebut pada isi didalam entri atau artikel.


Apa pentingnya keyword ?

Keyword merupakan salah satu cara yang digunakan untuk mendapatkan visitor atau pengunjung melalui search engine. Jadi, setiap keyword yang kita tulis pada entri atau artikel didalam blog kita adalah merupakan  undangan  secara tidak langsung untuk mereka masuk ke blog kita. Jika kita ingin cuba mendapatkan visitor padasearchengine,gunakanlah keyword dengan sebaik-baiknya.

Apa itu SEO (Search Engine Optimization) ?


Apa itu SEO ?

SEO atau Search Engine Optimization adalah kaedah teknikal untuk mendapatkan ranking yang terbaik di dalam enjin carian terutamanya Google. Bahasa mudahnya, SEO ialah bagaimana cara kita nak dapatkan ranking dalam Google search.

Sebab apa SEO ni penting ?

Selain dari cara yang biasa kita guna untuk menarik visitor seperti blogwalking, backlink, twitter dan sebagainya, SEO juga adalah satu alternatif yang terbaik untuk mendapatkan visttor dari search engine terutamanya dari Google.

Macam mana SEO ni berfungsi ?


Search engine Google akan menggerakkan Spider untuk merayap ke dalam web atau blog untuk mencari keyword ataupun kata kunci. Tujuannya adalah meletakkan blog tersebut pada rangking atau kedudukan yang sepatutnya berdasarkan keyword pada hasil carian.

Macam mana nak jadikan blog kita berada di ranking utama dalam Google serach ?

Ia sangat berkait rapat dengan keyword ataupun kata kunci. Keyword yang kita gunakan mestilah:

1.Friendly URL
2.Friendly Title (Tajuk Post)
3.Friendly Content (Isi Kandungan/Post/Entry/Artikel)
4.Friendly Meta Tag
5.Friendly Image (Gambar)

Anda boleh juga lihat artikel Apa itu Keyword ?

Jquery Lava-Lamp navigation menu


Pada info kali ini, aku nak kongsi satu jquery navigation menu yang di panggil Lava lamp. Demo boleh dilihat pada bahagian atas posting ini ataupun dari demo asal yang boleh anda lihat di sini (sila klik). Tutorial yang aku cuba dari net.tutsplus.com ini nampaknya sangat menarik dari segi effect dan mudah untuk di pasang pada template blogspot.
 
Aku cuba implement pada blogspot dan berjaya. Walaubagaimanapun, sedikit ubahsuai telah dilakukan bertujuan supaya navigation menu ini sesuai pada berbagai jenis theme dan dapat di pasang terus pada HTML/Javascript. Background asal di ubah mengikut warna background pada template. Warna button,warna teks dan saiz juga di ubah kerana saiz asal yang terlalu besar.

Jika anda semua berminat untuk  mencubanya, sila dapatkan tutorial asalnya di entri How to Build a Lava-Lamp Style Navigation Menu atau untuk cara yang termudah, tunggu tutorial aku yang akan datang.

Button back to top versi 3

 
Back to top button versi 3 yang boleh anda lihat pada bahagian bawah post (sila scroll ke bawah) blog ini memudahkan visitor untuk explore blog yang mempunyai layout yang panjang. Hanya perlu klik button tersebut, dan page akan scroll secara automatik ke atas.

Untuk memasang button back to top ini, sila ikut beberapa langkah yang mudah dibawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Design => Add A Gadget=>HTML/Javascript=>

Langkah 2

Salin kod di bawah dan paste pada ruang content HTML/Javascript (rujuk langkah 1) dan Save.


<style type="text/css">
#scrolltotop a
{
display: block;
display: none;
z-index: 999;
opacity: .6;
position: fixed;
top: 100%;
margin-top: -20px;
left: 50%;
margin-left: -150px;
-moz-border-radius: 6px;
-webkit-border-radius: 6px;
width: 68px;
line-height: 1px;
height: 15px;
padding: 10px 3px;
background-color: #000;
font-size: 12px;
font-weight: bold;
text-align: left;
color: #fff;
}
</style>
<div id="scrolltotop"><a href="#">Scroll to top</a></div>

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(function () {
var scroll_timer;
var displayed = false;
var $scrolltotop = $('#scrolltotop a');
var $window = $(window);
var top = $(document.body).children(0).position().top;
$window.scroll(function () {
window.clearTimeout(scroll_timer);
scroll_timer = window.setTimeout(function () {
if($window.scrollTop() <= top)
{
displayed = false;
$scrolltotop.fadeOut(500);
}
else if(displayed == false)
{
displayed = true;
$scrolltotop.stop(true, true).show().click(function () { $scrolltotop.fadeOut(500); });
}
}, 100);
});
});
</script>
p/s:

1.Warna button boleh di edit dengan menukar kod warna bagi background-color: #000;

2.Kedudukan boleh di edit dengan mengubah nilai margin-left: -150px;

Akhir sekali, klik Preview. Jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.

Memasang Blog Statistics

Untuk memasang blog statistik pada sidebar yang akan memaparkan jumlah keseluruhan post dan comment seperti yang boleh anda lihat pada gambar di atas, hanya ikut beberapa langkah di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin script berwarna biru dibawah dan paste pada ruangan Content pada HTML/Javascript (lihat langkah 1). Seterusnya, edit perkataan yourblogname kepada url blog anda.

<script style="text/javascript">function numposts(json) { document.write('Total Posts :' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '<br>'); }function numcomments(json) { document.write('Total Comments :' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '<br>'); }</script>
<script src="http://yourblogname.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=numposts"></script>
<script src="http://yourblogname.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=numcomments"></script>

Langkah 3

Akhir sekali klik save.

Free flash widget (float) version 2 (follow me)

Untuk memasang widget float ini, sila ikut beberapa langkah di abwah:

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod biru bagi widget yang ingin di pasang, dan pastekan pada Content HTML/Javascript

Akhir sekali, klik Save.
*boleh pilih mane2 satu widgetyang korang berkenan kat bawah nie..




<div style="position: fixed; bottom: 0px; left: 2px;">
<embed src="http://www.swfcabin.com/swf-files/1261123585.swf"
quality="high"
type="application/x-shockwave-flash"
WMODE="transparent"
width="120"
height="190"
pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</embed>
</div>






<div style="position: fixed; bottom: 0px; left: 2px;">
<embed src="http://www.swfcabin.com/swf-files/1261123653.swf"
quality="high"
type="application/x-shockwave-flash"
WMODE="transparent"
width="120"
height="190"
pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</embed>
</div>






<div style="position: fixed; bottom: 0px; left: 2px;">
<embed src="http://www.swfcabin.com/swf-files/1261136099.swf"
quality="high"
type="application/x-shockwave-flash"
WMODE="transparent"
width="120"
height="190"
pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</embed>
</div>






<div style="position: fixed; bottom: 0px; left: 2px;">
<embed src="http://www.swfcabin.com/swf-files/1261123758.swf"
quality="high"
type="application/x-shockwave-flash"
WMODE="transparent"
width="120"
height="190"
pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</embed>
</div>






<div style="position: fixed; bottom: 0px; left: 2px;">
<embed src="http://www.swfcabin.com/swf-files/1261123809.swf"
quality="high"
type="application/x-shockwave-flash"
WMODE="transparent"
width="120"
height="190"
pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</embed>
</div>
Harap korang enjoy gan widget2 di atas ni...layannnzz..

Sumo Paint. Website online paling 'Superb' untuk Image Editor


Sumopaint.com adalah sebuah komuniti seni online yang membantu pengguna mencipta, berkongsi, menjelajah dan berkreatif menerusi aplikasi foto seakan Photoshop. Apa yang anda perlukan cuma Flash player untuk menggunakan aplikasi online ini.

Apabila anda mendaftar dengan Sumo Paint, ianya memberi kelebihan untuk anda menyimpan dan menyambung semula suntingan foto atau lukisan foto yang sedang anda lakukan. Ia juga membolehkan anda menggunakan lebih banyak ciri, tools dan servis. Sekiranya anda tidak mahu mendaftar sekalipun, ia tidak menjadi masalah kerana tools yang disediakan sudah cukup untuk anda berkreatif dengan foto digital anda.

Apabila anda klik pada butang Open Sumo Paint, window baru akan terpapar, di mana anda boleh memulakan kerja-kerja kreatif tanpa had. Antara tool yang disediakan seperti Filter efek 3D, Blur, Distort, efek cahaya, Stylize dan banyak lagi. Hanya klik dan ia dilakukan secara automatik. Seperti mana Photoshop, Sumo Paint turut menyediakan Swatches, fungsi Layers dan tentunya peralatan suntingan penting lain. Gambar yang dihasilkan juga boleh dimuat turun terus ke hard drive anda.

Selain itu, anda boleh melihat dan memuat turun imej yang dihasilkan pengguna lain di Sumo Paint atau mungkin anda sendiri ingin berkongsi imej yang anda hasilkan di Sumo Paint dan menerima komen terhadapnya. Ia turut dikelaskan mengikut kategori terbaharu, kegemaran dan undian terbanyak. Sumo Community juga turut membolehkan anda bersosial dengan pengguna lain.

3 tutorial buat simple header menggunakan Photoshop terbaik


Kepada blogger yang baru mengenali Photoshop dan dalam proses belajar menggunakan Photoshop, mungkin anda masih tercari-cari tutorial membuat header blog yang menggunakan Photoshop yang simple, mudah dan menarik.

Saya ingin kongsikan kepada anda 3 tutorial yang di tulis oleh 3 orang rakan blogger. Tutorial yang ditulis oleh mereka saya rasakan terbaik kerana mudah di fahami dan boleh di buat sebagai rujukan bagi orang baru untuk membuat header blog menggunakan teknik Photoshop yang simple tetapi menarik.

1.MelRomeo.com



2. Hannafauzann Story



3. Mohamadfaiz.com

Download free software di Filehippo.com

Download free software

FileHippo.com adalah salah satu site yang terbaik, di mana ia menyediakan freeware yang perlu ada pada setiap PC atau laptop. Setiap freeware boleh di download secara terus dari server yang disediakan. Satu kelebihan yang apa pada site ini, anda tidak perlu membuat sebarang pendaftaran untuk menggunakan perkhidmatan yang di sediakan. Hanya pilih freeware yang tersenarai dan klik untuk dowaload ke dalam hard drive komputer. Freeware yang di sediakan adalah yang terkini (update).

Kategori freeware terbahagi kepada Browsers & Plugins, Anti-Spyware, Firewalls & Security, Messaging & Chat dan sebagainya. Free software yang di download dari FileHippo adalah selamat dan tidak mengandungi virus.

Untuk melayari site tersebut, sila klik http://www.filehippo.com/

Trik terbaik halang entri atau artikel dari di copy (plagiat)

Jika sebelum ini, trik disable right click mempunyai kelemahan, di mana ianya tidak dapat menghalang Ctrl+C,kini terdapat satu lagi trik yang terbaik untuk menghalang entri atau artikel yang di tulis pada blog daripada di copy. Dengan memasang script Disable text selection, ianya akan menghentikan serta merta fungsi select dan juga Ctrl+C. Trik ini berfungsi pada Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera dan Chrome.  Anda boleh mencubanya di sini.

Untuk memasang script Disable text selection, sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

p/s: Jika anda masih menggunakan kod disable right click,bolehlah di delete kod tersebut.


Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.


Langkah 2

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste pada ruang Content HTML/Javascript.

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

Akhir sekali, klik preview. Jika tiada mesej error yang terpapar, klik saja save.

Cara buat logo dan banner blog percuma secara online

Ada diantara kita yang tertanya-tanya bagaimana cara untuk mencipta logo sendiri untuk diletakkan di dalam blog sebagai header ataupun untuk dijadikan sebagai banner exchange.


Dengan Online Logo Maker, kini kita boleh membinanya secara online tanpa memerlukan kemahiran yang tinggi seperti seorang Designer. Hanya gunakan kretiviti sendiri untuk menngunakan icon dan style font yang sesuai.

Online Logo Maker adalah sebuah site yang menyediakan perkhidmatan untuk membina dan merekabentuk logo secara percuma. Kelebihan yang terdapat pada site ini ialah, tools yang di sediakan sangat mudah untuk di gunakan dan anda tidak perlu membuat sebarang pendaftaran.

Untuk mencubanya, sila lawat:

Website terbaik untuk edit gambar secara online percuma


Picnik.com adalah satu site photo editing yang memberi kemudahan kepada anda untuk membuat suntingan terhadap gambar sebelum memaparkannya pada blog. Editing tools yang disediakan juga adalah sangat menarik dan mudah untuk di gunakan. Satu kelebihan yang ada pada site ini ialah, anda tidak perlu untuk mendaftar seperti kebanyakkan site yang lain.

Pelbagai effect disediakan oleh Picnik.com seperti khas seperti Go Pink (menjadikan gambar berwarna anda menjadi merah jambu) dan Focal B&W (memberikan fokus warna pada bahagian yang anda kehendaki, sementara bahagian lainnya pula berwarna hitam dan putih). Pilih Orton-Ish untuk memberikan sentuhan kecantikan kepada gambar anda dan Posterize untuk menjadikan gambar anda seolah-olah dilukis dengan cat air.

Anda juga boleh membuat suntingan gambar supaya menjadi lebih jelas, memotong bahagian gambar yang tidak dikehendaki atau mengecil dan membesarkan gambar. Setelah selesai anda bolehlah save ke hard drive anda.

Web site terbaik untuk download template blog secara percuma

Cara buat blog di blogspot

Sites terbaik untuk download template blog

Selain daripada template yang disediakan oleh blogger.com ataupun yang terdapat di Template Designer, anda juga boleh menggunakan template yang menarik dan percuma.

Jika anda ingin mendapatkan template-template blog yang menarik dan tidak tahu di mana untuk mendapatkannya, di bawah ini tersenarai 12 sites yang menyediakan template blog secara percuma. Anda boleh memilih template mana yang di rasakan menarik dan sesuai mengikut citarasa anda sendiri.


http://www.bietemplates.com

http://www.finalsense.com

http://btemplates.com

http://www.dantearaujo.net/search/label/Free%20Template

http://www.ourblogtemplates.com

http://www.mytemplatebox.com

http://www.forfreebloggertemplates.com

http://www.bloggertemplatesfree.com

http://www.eblogtemplates.com/templates/blogger-templates

http://www.deluxetemplates.net

http://www.bloggerblogtemplates.com

http://www.chethstudios.net/2009/01/roundup-of-best-blogger-templates.html

http://www.bloggerstyles.com/

http://lenatoewsdesigns.blogspot.com/

http://www.bloggerthemes.net/

http://leelou-freelayouts.blogspot.com


www.my-bittersweetlife.com
 
Harap dapat membantu..

Tips untuk memilih template blogspot


Dalam memilih template blog, kita perlu sedar, sesuaikah template yang di pilih itu dengan isi yang ingin kita sampaikan. Sebagai contoh, kita ingin menggunakan blog sebagai platform perniagaan atau business, template yang mungkin sesuai adalah template yang berstail elegant dan magazine. Mungkin sedikit janggal jika menggunakan theme yang gelap. First impression adalah satu aspek yang tidak boleh kita pandang ringan dan abaikan jika ingin menarik lebih ramai lagi visitors.

Begitulah juga dengan template blog yang berkategori personal yang biasanya dipilih berdasarkan minat, bermotif dan berbunga oleh pemilik blog tersebut.

Tips memilih template blogspot.

1.Template yang terbaik adalah template yang mesra SEO. Ini kerana template tersebut di bina khas yang bertujuan untuk mendapatkan rank yang baik dalam search engine dan friendly pada visitor. Biasanya, loading untuk template yang mesra SEO ini adalah sangat cepat.

2.Semasa kita melihat preview template yang handak di pilih itu, pastikan semasa proses loading template tersebut, bahagian post akan muncul dahulu dan di ikuti bahagian sidebar. Ini kerana, jika berlaku error pada widget di sidebar semasa proses loading, ia tidak akan mengganggu bahagian post.

3.Jika anda memilih untuk menggunakan template 3 colum, anda di cadangkan supaya menggunakan template yang mempunyai 2 sidebar yang di letak di sebelah kanan secara bersebelahan. Ini kerana, jika berlaku masalah ataupun error dari hosting widget-widget yang telah di pasang pada sidebar, ia tidak akan menggangu proses loading bahagian post.

4.Dari segi warna, putih adalah warna yang terbaik sekali. Putih dilihat lebih mesra dengan visitors. Jika anda ingin menggunakan warna yang gelap ataupun hitam, pastikan font adalah sesuai dan pastikan juga saiz dan jenis font tidak menyukarkan visitors untuk membacanya.

5.Pilih template yang kurang menggunakan image. Walaupun template yang menggunakan image Nampak lebih cantik dan menarik, tetapi ia mempunyai kelemahan dari segi loading. Biasanya image yang digunakan untuk template tersebut berformat png.

6.Pilih template yang kurang menggunakan javascript yang di host dari luar. Ini kerana, ia akan mengganggu proses loading blog kita jika terdapat masalah atau error yang berpunca dari hosting tersebut.

Tips SEO - 3 cara meningkatkan Page View dan klik pada link.


Ramai blogger sememangnya sudah maklum bahawa, terdapat berbagai teknik dan cara bagaimana untuk kita tingkatkan SEO dalam sesebuah blog. Mengubah Meta tag, menggunakan keyword, menggunakan template yang mesra SEO dan mengharapkan Backlink dari blog yang mempunyai Page Rank tinggi adalah dari beberapa teknik dan cara untuk kita mengejar SEO. Teknik dan cara yang kita gunakan itu sebenarnya hanyalah ikhtiar kita untuk cuba mendapat kedudukan terbaik dalam search engine.

Perkara yang paling utama sekali jika anda seseorang yang mengejar SEO adalah Linking. Lingking sebenarnya adalah segala-galanya dalam SEO. Ini kerana untuk tersenarai di search engine, seseuatu title atau keyword memerlukan jumlah klik yang sangat tinggi. Semakin tinggi link itu di klik, semakin mudahlah untuk title atau keyword link tersebut terindeks atau tersenarai pada kedudukan yang teratas dalam result carian bagi sesuatu keyword.

Cara yang paling mudah sekali untuk kita meningkatkan Page View dan klik pada link adalah seperti:

1. Membuat sambungan link pada post yang berkaitan.

Kita boleh menggunakan perkataan ataupun ayat pada tulisan yang akan di publish ke entri atau post yang sebelumnya.Cara ini sangat berkesan untuk meningkatkan Page View.

2. Memasang Read More pada post.

Read More adalah salah satu vara yang terbaik untuk anda meningkatkan klik pada link dan juga page view. Walaupun ada segelintir visitors yang mungkin kurang senang dengan Read More ini, tapi ia sebenarnya dapat meningkatkan Page View pada post tersebut.

3. Meletakkan widget Blog Archive, Recent Posts, Related Posts, Popular Posts dan Recent Comments.

Dengan memasang Blog Archive, Recent Posts, Related Posts, Popular Posts dan Recent Comments, ianya dapat meningkatkan lagi klik pada link dan juga Page View dengan lebih berkesan.

Perbezaan sistem default comment dengan plugin comment

Jika di bandingkan dari segi fungsi, sistem plugin komen seperti Disqus dan Intense Debate menjadi pilihan pengguna blogspot kerana ia memudahkan pemilik blog dan komentar untuk memberi dan membalas komen. Berbeza dengan sistem default comment dari blogger.com yang di lihat kurang mesra kerana tiada sistem reply comment. Jika ada pun, ia terdapat kelemahan yang sangat ketara.

Walaupun begitu, kelebihan utama sistem default comment dari blogger.com adalah dari segi SEO. Ini kerana, bahagian komen juga akan di scan oleh Google dan hasil dari keyword yang berkaitan, URL blog kita mampu untuk tersenarai pada hasil carian Google. Blog akan mendapat backlink dari Google secara langsung.

Berbeza pula dengan sistem plugin, walaupun turut tersenarai pada hasil carian di Google, sistem ini tidak memberi backlink secara terus ke blog, sebaliknya terus ke akaun sistem plugin komen tersebut. Oleh yang demikian, pengguna sistem plugin comment digalakkan untuk memasang commentluv yang bertujuan, memberikan backlink secara langsung dan tersenarai dalam hasil carian di Google.

Bagi pengguna blogspot yang menggunakan sistem plug in seperti Disqus dan Intense Debate yang ingin memasang CommentLuv, sila layari blog Ariff. Beliau ada menunjukkan tutorial bagaimana untuk memasang Commentluv di blogspot.

Cara buat flash banner dengan Aleoflash Software

Pada entri yang lepas,terdapat tutorial bagaimana untuk membina image, banner atau header beranimasi dengan Aleoflash(sila klik). Mungkin penerangan tentang Aleofalsh tersebut yang terlalu ringkas menyebabkan ada yang kurang faham. Jika anda masih kurang faham apa itu aleoflash, sila rujuk semula entri Cara mudah membina image, banner atau header beranimasi dengan software AleoFlash. Anda juga boleh download software Aleoflash pada link yang diberi.


Cara buat Flash Header dengan Aleoflash

Klik pada Panel Size and sound yang terdapat disebelah kiri.Ubah nilai width dan height mengikut saiz header blog anda. Contohnya width: 800px dan height: 600px (saizheader untuk template classic minima). Pada background sound, untick pada kotak Play background sound in Flash movie jika tidak mahukan ada efek bunyi. Pada bagahian Options pula, untick kotak Generate compressed Flash movie dan Add preloader to Flash movie.


Panel Background=  Anda boleh memilih sama ada menggunakan transparent background ataupun Solid color ataupun background berstail dengan Gradient color. Anda juga boleh masukkan image atau flash dibahagian Background image and flash movie.


Panel Effect = Anda boleh memilih efek yang dirasakan bersesuaian untuk background. Terdpat 37 jenis efek untuk background yang boleh di cuba. Bahagian Key dan Value juga boleh diedit mengikut kesesuaian.


Panel Text and image= anda boleh masukkan teks yang sesuai ataupun  tajuk blog. Untuk mengubah font,klik pada tab Edit font style dan kemudian klik pada icon Edit selected font style. Anda boeh memilih jenis font, saiz, style dan warna. Anda juga boleh memasukkan image yang sesuai dengan klik pada Add image.

Untuk memasang efek pada teks, klik pada tab Effect dan anda boleh memilih sehingga 57 jenis efek. Jika anda mahu menambah lagi image atau teks, hanya klik pada Add image atau Add text.

Untuk mengubah kedudukan teks atau tajuk blog, anda boleh mengubahnya pada tab Positition.Untuk lebih mudah, gunakan Use relative position. Edit nilai pada bahagian Offset untuk vertical dan horizontal sehingga anda berpuas hati dengan kedudukan teks tersebut.

 Pada tab Web Link, anda boleh masukkan URL pada teks tersebut. Tick pada Open web page when user click on the text. MAsukkan URL blog anda pada ruang URL address

Jika anda ingin mengubah speed atau delay teks tersebut, ada boleh mengubahnya pada bahagian Display as dynamic text. Jika inginkan teks tersebuat berkeadaan statik tanpa efek, tick pada Display as static text on background.


Panel Publish= Setelah selesai dan berpuas hati dengan header tersebut, klik pada Panel Publish dan seterusnya klik butang Publish. Pada pop up window yang muncul, tick pada Publish as Flash movie(.swf). seterusnya klik Ok. Namakan dan Save file tersebut.

Cara pasang Facebook share button di blog

Untuk memasang Facebook Share Button pada setiap post di bawah post title,seperti yang boleh anda lihat pada blog ini, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

Langkah 1

Pergi ke http://www.facebook.com/facebook-widgets/share.php dan pilih style button yang ingin anda pasang pada blog. Anda juga boleh memilih button dengan counter.

Langkah 2

Log in blog = Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya, tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 3

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci F3. Seterusnya taip atau paste kod <div class='post-header-line-1'/> pada kotak Find dan seterusnya, klik Find. Jika kod tersebut tiada, anda boleh menggantikannya kod <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

Langkah 4

Salin kod yang telah siap pada Langkah 1 dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div class='post-header-line-1'/> atau <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

Akhir sekali klik Preview, dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.


P/s: Jika anda ingin mengubah kedudukan button tersebut, anda boleh gunakan kod ini untuk memaparkan button pada sebelah kanan atau kiri

<div style="float:right;padding:4px;">
Masukkan kod Facebook Share Button di sini
</div>

Gantikan right kepada left pada float jika anda ingin memaparkan button pada sebelah kiri

Contoh:

<div style="float:right;padding:4px;">
<a name="fb_share" type="button_count" href="http://www.facebook.com/sharer.php">Share</a>
<script src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share" type="text/javascript"></script>
</div>
 
Save!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More