Blogroll

Syed Abdul Rahman (Tokku Paloh)

Penasihat utama Sultan Zainal Abidin III semarakkan semangat jihad Datuk Bahaman, Tok Gajah, Mat Kilau tentang penjajah British di Pahang. ULAMA Besar Terengganu pada abad ke-19, Sayyid Abdul Rahman Al-Idrus atau Tokku Paloh Idrus, turut dikenali sebagai wali Allah yang penuh keramat serta sangat ditakuti penjajah.

Tingkatkan Pendapatan Melalui Nuffnang

Pendapatan melalui nuffnang memang berbaloi kerana pelbagai kempen iklan ditawarkan nuffnang agak lumayan serta dapat menjana pendapatan sampingan melalui blog.Berikut beberapa tips untuk cara anda memaksimumkan pendapatan anda bersama nuffnang.

Download : Drama Korea - Dream High

Download : Drama Korea - Dream High

Bongkar! : Kisah Berliku PengIslaman Bintang Chelsea Nicolas Anelka (Abdul Salam Bilal Anelka)

Bagi peminat bola sepak dunia, terutama penyokong kelab Chelsea, tentu tidak asing lagi dengan nama Nicolas Anelka. Anelka adalah salah seorang penyerang yang berbahaya apabila berada di depan gawang lawan.

Mengapa Yahudi Menggali Di Bawah Masjid Al-Aqsa?

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Senarai Tajuk

Agama (378) Al-Quran (22) Amazing (69) Anak (41) Bahaya (44) Contest (1) Crazy (98) Doa (14) Download (75) E-Book (4) Fotografi (3) Garage Sale (3) Hiburan (238) Hidayah (20) Hot's (144) Ibadah (15) Info (444) Jahitan (5) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (31) Kenderaan (47) Kesihatan (109) Kisah Benar (17) Kisah Sufi (14) Kitab (8) Lawak (82) Misteri (25) Most (62) Movie (83) Nabi Muhammad S.A.W (41) Ngeri (156) Novel (7) Pelancongan (2) Pelik (108) Pendidikan (283) Peraduan (1) Personal (134) Pertahanan (7) Rawatan Islam (3) Renungan (87) Resepi (39) Scarf / Shawl (8) Sejarah (35) Semasa (232) Sempoi (222) SEO (4) Seram (27) Sukan (126) Syiah (3) Teknologi (60) Tips (38) Top (10) Tudung (8) Tutorial (78) Ulama (24) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (20)
There was an error in this gadget

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Saturday, September 24, 2011

Download : Drama / Movie Melayu - Karipap Karipap Cinta (2011) DVDRip

Karipap Karipap Cinta (2011) DVDRip


::INFO::
File Name : Karipap Karipap Cinta (2011) DVDRip RMVB/AVI-KURYU
Genre: Comedy / Romance
Runtime: 110 min
Language: Malay
Subtitle: None

PLOT MOVIE
Ali (Gambit Saifullah) is a respectful male though lacks ambition. He works in a association that publishes a domestic journal and also poser magazine. His pursuit is to take photos of places that are frightful and alloy a print to make it demeanour like there is a resounding participation in a picture. He after falls in adore with Sarah (Melia Aimellia) who works in a same association as a cartoonist. As he tries to justice her, he gets concerned in a involved liaison involving Ali's trainer and Sarah's father over a trusted document.

::SCREENSHOT::
AVI VERSION
FILESERVE SINGLE LINK
OR
WUPLOAD SINGLE LINK
OR
UPLOADSTATION SINGLE LINK
OR
MEDIAFIRE PART 1
MEDIAFIRE PART 2
MEDIAFIRE PART 3
MEDIAFIRE PART 4

Kim Hyun Joong Ajak Kaum Lelaki Jaga Penampilan


Bagi mereka yang mengikuti perkembangan drama bersiri dari Korea Selatan, nama pelakon dan juga ahli kumpulan SS501, Kim Hyun Joong pastinya sudah cukup sebati dalam cerita-cerita artis Korea Selatan.
Jadi tidak hairanlah apabila kedatangan Hyun Joong ke Malaysia pada Disember 2010 sempena siri jelajahnya sebagai duta FaceShop telah berjaya mengumpulkan hampir 5,000 peminatnya yang membanjiri dataran pusat beli-belah Pavillion, Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

"Terima kasih kepada semua kerana telah menyambut kedatangan saya dengan baik sekali. Bagi saya, Malaysia merupakan negara yang panas dan tidak sama seperti Korea Selatan. "Jika anda berkesempatan ke Korea Selatan, anda dapat rasa kelainan terutama sekali apabila turunnya salji di sana. Itulah gambaran perasaan saya apabila saya menjejakkan kaki ke Malaysia.

"Sekali lagi terima kasih kepada Face Shop kerana membawa saya ke negara yang indah ini. Atas dasar inilah juga, saya berani mengambil tugasan sebagai duta baru Face Shop," katanya kepada murai.com.my.
Bercerita lebih tentang pemilihan sebagai duta produk kecantikan wajah, Hyun Joong tidak pernah menyorok kepada peminatnya bahawa dia merupakan seorang lelaki yang selalu mengenakan barangan berbentuk kosmetik.

"Saya memang selalu berdandan. Sebab itulah juga saya gunakan Face Shop untuk jaga kesihatan wajah saya. Tapi, dalam waktu yang sama, saya malu sikit nak cakap pasal kecantikan. "Saya bertambah malu apabila orang kata saya ni cantik. Saya lebih suka menjadi diri saya. Saya juga suka sesuatu yang terbaik buat diri saya. Yang penting, saya ni jenis lelaki yang suka sangat mandi. Lepas mandi, saya juga suka belai diri saya dengan barangan kecantikan," katanya.

Ditanya pendapatnya tentang senario artis lelaki dari kebanyakan negara luar yang dilihat kurang banyak terlibat sebagai duta produk kecantikan berbanding artis lelaki di Korea Selatan , Hyun Joong nyata mempunyai jawapan yang tersendiri. "Saya takut nak cakap lebih tentang hal ini. Apa yang boleh saya katakan cuma, janganlah mereka takut untuk cuba guna produk kecantikan.Beranikanlah diri dengan tampil ke depan untuk menjadi duta produk kecantikan wajah. Nak nasihat lebih, saya tak beranilah," katanya sambil mengakhiri perbualan.

Download : Lagu Someday (U-kiss)- Lagu Terbaru 2011


Download : Lagu Someday (U-kiss)- Lagu Terbaru 2011-anda boleh download melalui link ini ---->>>Download<<<----

Fakta Menarik Tentang U-Kiss :-
1. Ternyata Kevin suka lagu-lagu Justin Bieber, khususnya Baby dan Eenie Meenie
2. Speed dial nomor 1 di hape Eli adalah ibunya, tapi dia tidak begitu sering menelepon ayahnya.
3. Nama panggilan Xander adalah Monkey. Tetapi Kevin memberinya panggilan khusus, yaitu CRAZY OLD Monkey.
4. Kata Dongho, “Bahuku adalah ketampanan yang tersembunyi.” :p
5. “I am a Cinderella…” begitu katanya Xander di acara U-Kiss Vampire.
6. Kevin selalu kalah di permainan “Batu, Gunting, Kertas” . Kasiann… :(
7. Ibunya Eli mirip aktris Lee Da Hae.
8. Kevin suka warna biru dan Dongho suka warna pink. 9. Kiseop takut ketinggian.
10. Kevin dan Xander suka memeluk fans mereka. Waw…. :)
11. Kevin ditanyai siapa yang paling ia sukai di U-Kiss dan ia berlari pada Kibum dan memeluknya. Alexander langsung menyingkir. Haha…
12. Dongho menyukai teddy bear, khususnya Winnie the Pooh.
13. Soohyun tidak suka cewek yang menghabiskan uang demi membeli hadiah untuknya.
14. Kevin sangat senang dancing Gee dan Oh!
15. Kevin senang menerima hadiah dari KISSME’s. Dia akan menerima apapun selama hadiah itu berasal dari fansnya.
16. U-Kiss jatuh cinta dengan alat pendeteksi kebohongan (Lie Detector Machine). LOL.
17. Eli punya sahabat saat dia masih di TK, 10 tahun lalu, saat masih di China. Tetapi sahabatnya meninggal. So sad…. :(
18. Hobinya Soohyun adalah sepakbola dan bermain piano.
19. Saat Kiseop nervous, dia akan berbicara dengan kecepatan tinggi. Kayak Jonghyun SHINee oppa…
20. Dongho suka bermain disekitar hyung-nya.
21. Xander menyukai Batman saat dia kecil.
22. Dongho sering tidak memperhatikan hyung-nya.
23. Satu dari nama panggilan Kevin adalah “fish”.
24. Saat mempunyai waktu luang, Dongho akan bermain dengan PSP-nya.
25. Alexander dekat dengan Choi Siwon Super Junior dan Amber f(x).
26. Kibum dan Kiseop akan pergi ke gym bersama saat Eli dan Soohyun pergi.
27. Soohyun tidak bisa bermain bilyard dengan baik.
28. Member yang paling dekat dengan Eli adalah Dongho.
29. Soohyun dan Eli kadang-kadang datang ke rumah Alexander untuk makan dan curhat.
30. Saat BEG perform “How Come”, Alexander akan menari dengan sendirinya. LOL.
31. Talenta yang dimiliki Kibum: Mengkomposisikan musik, Poppin’ Dance, bahasa Jepang, dan bermain piano.
32. Soohyun melakukan 100 kali sit up untuk pemanasan di gym.
33. Kevin menangis saat menyanyikan lagu End of the Road…lalu Dongho menenangkannya.
34. Eli senang menerima topi dari fansnya. 35. Nama anjing Dongho adalah ‘Bbo Bbo’.
36. Kibum sangat mencintai kakaknya yang juga artis dan anggota dari group SS501, Kim Hyung Joon. Dia bilang dia tidak bisa hidup tanpa kakaknya.
37. Eli ingin menjadi aktor Hollywood.
38. Eli selalu membawa charger handphone-nya di tas. Dia bilang dia akan dalam masalah jika ia tidak membawanya.
39. “Kami akan melakukan apapun untuk melindungi fans kami, cinta kami, dan KISSME’s kami…” kata Alexander.
40. Eli suka menggigiti kukunya saat nervous.
41. Xander pernah bilang kalo tariannya lebih keren daripada SNSD dan dia bilang caranya lebih seksi daripada SNSD. LMAO.
42. “I am Dracula,” begitu katanya Dongho di acara U-Kiss Vampire.
43. Kevin suka cewek yang peduli terhadapnya.
44. Soohyun bisa beradaptasi dengan sesuatu yang baru.
45. Eli bermain bilyard dengan sangat bagus.
46. Kevin mendefinisikan cinta sebagai sebuah lagu.
47. Saat Kibum melakukan hal-hal gila, hanya permen-lah yang bisa mengembalikan dia seperti semula.
48. Xander bilang nenek moyangnya berasal dari Filipina, jadi dia punya darah Filipina.
49. Kibum punya jam yang bisa bernyanyi
50. Status hubungan anggota U-Kiss : Single.

(Cool) Potret Dihasilkan Daripada Cantuman Dadu

Melihatkan potret di atas, agak sukar untuk mempercayai yang ianya dihasilkan daripada cantuman dadu kerana secara logiknya mana mungkin dadu yang hanya mempunyai DOT itu boleh dibentuk menjadi sebuah potret yang menunjukkan wajah manusia. Tapi dengan kemahiran, ketelitian serta kesabaran, ianya tidak mustahil.

GAMBAR MENARIK
 GAMBAR MENARIK
GAMBAR MENARIK

Friday, September 23, 2011

Download : Drama / Movie Korea - Secret Garden

Secret Garden


Soompi Page || DramaWiki Page

Medium Quality download links, re-encoded from high quality
dimensions: 800 x 450
version: 450p-HANrel
file size: ~350 mb
English Subtitles: WITH S2 || Secret Garden Team @ ViKi

credit: f0reveralways

Join MediaFire parts (the .001, .002 extensions) with HJSplit.

Sample (31 seconds): MegaUpload || MediaFire || FileServe

Episode 01: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || SUB*
Episode 02: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || SUB*
Episode 03: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || SUB*
Episode 04: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || SUB*
Episode 05: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || SUB*
Episode 06: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || SUB*
Episode 07: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || SUB*
Episode 08: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 09: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 10: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 11: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 12: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 13: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 14: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 15: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 16: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 17: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 18: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 19: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Episode 20 END: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB*
Hidden Story Special: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB
Lunar Special Part 1*: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB
Lunar Special Part 2*: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || SUB

* Special Edition Part 1 & Part 2 is just a re-cap of the whole 20 episode drama but squished into 2 episodes. I don't think there's any new scenes or anything. It's basically if you're too lazy to re-watch 20 episodes, you can watch 2 episodes, instead.

* subtitle by Secret Garden Team @ ViKi

*Please SHARE...Sharing is Caring!!!

Download : Drama / Movie Korea - New Tales of the Gisaeng

New Tales of the Gisaeng


Soompi Page || DramaWiki Page

Medium Quality download links, re-encoded from high quality
dimensions: 800 x 450
version: 450p-HANrel
file size: ~350 mb
English Subtitles: Team Gisaeng @ ViKi - MU, MF || DarkSmurf*

* These subs come out almost immediately.. BUT subs are machine translated from Chinese subtitles and then grammatically edited by the public. Depending on when you access these subs, names may still be in Chinese and grammar may be really off. When you click on the link to download the sub, you'll see how much it's been edited. I think subs are sometimes quality checked by a Korean-English translator though so after it's been QC'ed, DarkSmurf's subs are a great source :)

credit: f0reveralways

Join MediaFire parts (the .001, .002 extensions) with HJSplit.

Sample (~1 minute): MegaUpload || MediaFire

Episode 01: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileSonic Folder || Wupload Folder
Episode 02: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 03: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 04: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 05: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 06: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 07: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 08: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 09: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 10: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 11: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 12: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 13: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 14: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 15: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 16: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 17: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 18*: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 19: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 20: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 21: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 22: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 23: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 24: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 25: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 26: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 27: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 28: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 29: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 30: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 31: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 32: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 33: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 34: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 35: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 36: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 37: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 38: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 39: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 40: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 41: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 42: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 43: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 44: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 45: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 46: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 47: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 48: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 49: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 50: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 51: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2
Episode 52 END MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2


*Please SHARE !!! Tq !!!

Download : Drama / Movie Korea - Heartstrings

Heartstrings


also known as You've Fallen For Me
Soompi Page | HanCinema Page | DramaWiki Page


Medium Quality download links, re-encoded from high quality
dimensions: 800 x 450
version: 450p-HANrel
file size: ~350 mb
English Subtitles: WITH S2 || ViKi || Fighting Fansubs || DarkSmurf *

* These subs come out almost immediately.. BUT subs are machine translated from Chinese subtitles and then grammatically edited by the public. Depending on when you access these subs, names may still be in Chinese and grammar may be really off. When you click on the link to download the sub, you'll see how much it's been edited. I think subs are sometimes quality checked by a Korean-English translator though so after it's been QC'ed, DarkSmurf's subs are a great source :)

credit: f0reveralways

Join MediaFire parts (the .001, .002 extensions) with HJSplit.

Sample (1 minute): MegaUpload || MediaFire

Wupload Folder || FileSonic Folder
Episode 01: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 02: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 03: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 04: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 05: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 06: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 07: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Ep 1-7 Recap: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 08: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 09: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 10: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 11: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 12: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 13: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 14: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile
Episode 15 END: MegaUpload || MediaFire 1/2, MediaFire 2/2 || FileServe || FileSonic || HotFile

FileServe links by Thanyawzin
FileSonic & Wupload folders by bwkennel

KOMEN Pengurus2 EPL Terhadap Pemain Baru Manchester United Dari Malaysia!!

KOMEN Pengurus2 EPL Terhadap Pemain Baru Manchester United Dari Malaysia!!



"Tahinah! Semoga menjadi pemain terbaik dan paling bernilai lahir dari asia tenggara" itulah kata2 sinis Alex Ferguson sambil mengunyah gula getah yang dilemparkan terhadap pemain muda Manchester United yang baru dibeli dari MALAYSIA~ 


" Kami sedih tawaran gaji yang lumayan tak diendahkan oleh Ramli dan kami akan cuba membidanya pada masa akan datang " ayat harapan Mancini yang mahukan Ramli bermain di Manchester City.


" Pemain muda ini akan mengikut jejak langkah Fabregas lagi 2,3tahun " komen Wenger setelah cemburu terlepas mendapatkanya pada musim lalu.


" Kami dah mempunyai ramai pemain tua yang lebih berpengalaman, jadi kami xperlu pun nak dapatkan Ramli yang sekadar bekas penjual burger di kampungnya " - Hakikatnya pengurus Chelsea, Villa-Boas dah lama inginkan Ramli. 


" Siapa Ramli? saya rasa pencetak baju tercetak nama yang salah pada perlawanan tu. Minta penganjur Barclays saman NIKE " - Dalglish pura2 tak kenal sapa Ramli. 



Sejak pembelian hangat pemain terkenal dari Malaysia pada musim panas itu, beberapa plaza dan kedai2 di sempadan Thailand sedang hangat membuat pasaran  gelap dalam jualan borong terhadap jersi pemain bernama Ramli ini! Inilah untungnya menjadi pemain pertama negara yang mewakili bermain di kelab inggeris. Tahniah diucapkan kepada Ramli! Semoga terus berjaya dan cepat menyesuaikan diri dengan kehidupan disana. Harapan dari Malaysia sangat tinggi terhadap anda, bukan saja mendoakan malah memberi peluang baik kepada skuad negara pada masa hadapan!


psssst: Kalau benarlah ini berlaku? apakah terjadi akhbar2 kat Malaysia ni? keh3...

Siti Nordiana Juga Telah Berhijrah (5 GAMBAR)

Siti Nordiana atau Nana pernah menampilkan imej seksi selepas bercerai dengan bekas suaminya, Allahyarham Faizal Yusof. Nana walau bagaimanapun telah mula bertudung sejak Ramadhan lalu.

Nana berkata dia mula berminat untuk mengenakan tudung setelah melihat ramai orang bukan Islam yang mendalami agama dan memakai tudung selepas memeluk Islam.

Lagi beberapa keping gambar Nana dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit gambar pada Facebook Nana.

Thursday, September 22, 2011

Perkembangan Embrio Manusia - Keajaiban Ilmiah Al Qur'an

Perkembangan Embrio Manusia - Keajaiban Ilmiah Al Qur'an

Di dalam al Qur'an Allah menurunkan beberapa ayat tentang perkembangan embrio manusia.


وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ سُلَالَةٍ مِنْ طِينٍ. ثُمَّ جَعَلْنَاهُ نُطْفَةً فِي قَرَارٍ مَكِينٍ ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنْشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ ۚ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ

Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah. Kemudian Kami jadikan saripati itu air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kukuh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha sucilah Allah, Pencipta Yang Paling Baik. 
(Al Qur'an, 23:12-14)

Secara bahasa, kata bahasa arab 'alaqah mempunyai tiga makna: 

  1. lintah
  2. sesuatu yang menempel/tergantung
  3. gumpalan darah
Makna pertama, jika kita membandingkan lintah dengan embrio pada fasa 'alaqah, kita akan dapt melihat persamaan di antara keduanya. Selain itu, embrio pada fasa ini memperoleh makanan melalui aliran darah dari ibunya, sama dengan lintah yang menghisap darah dari makhluk lain.

Makna kedua dari kata 'alaqah adalah sesuatu yang menempel/tergantung.Di mana embrio pada fasa 'alaqah, menggantung dan menempel pada rahim sang ibu.

Makna ketiga dari kata 'alaqah adalah gumpalan darah. Kita dapat melihat bahawa embrio pada fasa 'alaqah sangat mirip dengan darah yang menggumpal. Hal ini disebabkan oleh kehadiran darah yang banyak selama fasa ini berlaku. Pada fasa ini juga, darah di dalam embrio belum mengalami sirkulasi hingga akhir minggu ke tiga. Dengan demikian, embrio pada fasa ini memang sama dengan gumpalan darah.

Jadi, tiga makna dari kata 'alaqah amat bersesuaian dengan keaadaan embrio pada fasa 'alaqah.

Replika mikroskop yang digunakan oleh Leeuwenhoek


Bagaimana Nabi Muhammad boleh mengetahui semua ini dengan terperinci lebih dari 1400 tahun yang lalu? Padahal para ilmuwan baru dapat mengetahui perkara ini di masa moden ini dengan bantuan peralatan moden dan mikroskop yang berkuasa? Hamm dan Leeuwenhoek adalah ilmuwan pertama yang mengamati sel sperma manusia (spermatozoa) melalui mikroskop pada tahun 1677 (lebih dari 1000 tahun setelah zaman Nabi Muhammad). Mereka berdua telah menganggap bahawa sel sperma mengandung manusia mini yang akan tumbuh ketika ia dibenihkan ke dalam kelamin wanita.


Gambar 1. Bagan yang menggambarkan kemiripan dalam hal penampilan antara lintah dan embrio manusia pada fase 'alaqah.

Gambar 1. Bahagian yang menggambarkan persamaan antara lintah dan embrio manusia pada fasa 'alaqah. (Dari Human Development as Described in the Quran and Sunnah, Moore dkk. perkara. 37. Digubah dari Integrated Principles of Zoology, Hickman dkk. Gambar embrio dari The Developing Human, Moore dan Persad, ed. 5, hal. 73)


Kita dapat melihat pada bagan ini bagaimana embrio pada fase 'alaqah bergantung dan menempel di dalam rahim (uterus) sang ibu.

Gambar 2. Kita dapat melihat pada gambar ini bagaimana embrio pada fasa 'alaqah bergantung dan menempel di dalam rahim (uterus) sang ibu. (The Developing Human, Moore dan Persaud, ed 5, hal 66)


Gambar 3. Pada fotomikrograf ini kita dapat melihat bergantungnya embrio (panah B) pada fase 'alaqah (sekitar umur 15 hari) di dalam rahim sang ibu. Ukuran sebenarnya dari embrio ini adalah sekitar 0.6 mm.

Gambar 3. Pada fotomikrograf ini kita dapat melihat bergantungnya embrio (panah B) pada fasa 'alaqah (sekitar umur 15 hari) di dalam rahim sang ibu. Ukuran sebenarnya dari embrio ini adalah sekitar 0.6 mm. (The Developing Human, Moore, ed. 3, hal. 66, dari Histology, Leeson dan Leeson)


Gambar 4. Bagan sistem peredaran darah primitif pada embrio dalam fase 'alaqah. Penampilan luar dari embrio dan kantungnya mirip dengan gumpalan darah karena adanya darah yang relatif banyak di dalam embrio.


Gambar 4. Gambar menunjukkan sistem peredaran darah primitif pada embrio dalam fasa 'alaqah. Penampilan luar dari embrio dan kantungnya mirip dengan gumpalan darah kerana adanya darah yang banyak di dalam embrio. (The Developing Human, Moore, ed. 5, hal. 65)

Pada tahun 1981, dalam Persidangan Perubatan Ke Tujuh di Dammam, Arab Saudi, Profesor Moore berkata: "Adalah sebuah penghormatan tersendiri dari saya untuk dapat membantu memperjelas kenyataan Al Qur'an tentang perkembangan manusia. Sangat jelas bagi saya bahawa kenyataan tersebut tentulah sampai kepada Nabi Muhammad dari Allah, kerana hampir semua pengetahuan mengenai perkara ini baru dijumpai berabad-abad kemudian. Hal ini membuktikan kepada saya bahawa Nabi Muhammad adalah Utusan Allah.

Kemudian, Profesor Moore ditanya: "Adakah ini bermaksud bahawa anda mempercayai Al Qur'an merupakan firman Allah?" Beliau menjawab: "Saya tidak keberatan untuk menerima perkara tersebut."

Saturday, September 17, 2011

Siapakah Kita?

Siapakah Kita?

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s


Siapakah orang yang manis senyumanya? 
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata ‘Inna lillahi wainna illaihi rajiuun.’ Lalu sambil
 berkata,’Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini’, sambil mengukir senyuman. 

Siapakah orang yang kaya? 
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini. 


Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta. 


Siapakah orang yang rugi? 
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan. 


Siapakah orang yang paling cantik? 
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik. 


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? 
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang. 


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? 
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya. 


Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah meng
gunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka. 

Keputusan Piala Malaysia 17 September 2011


Keputusan Piala Malaysia 17 September 2011

Piala Malaysia telah pun memasuki ke pusingan kedua dimana setiap pasukan akan bertemu sekali lagi dan terus merebut untuk ke slot seterusnya.

Perlawanan-perlawanan yang akan berlangsung pada malam ini diantara Kedah menentang johor FC, Kuala Lumpur menentang PDRM, Negeri sembilan menentang PKNS, Perak lawan Sabah, Selangor menentang T-Team dan Terengganu lawan Sime Darby.
TV1 akan menyiarkan perlawanan diantara Kedah menentang Johor FC. Sementara Astro Arena pula menyiarkan perlawanan diantara Perak menentang Sabah.

Kedah 3 – 3 Johor FC

tamat perlawanan

K.Lumpur 0 – 0 PDRM

tamat perlawanan

N.Sembilan 0 – 2 PKNS

tamat perlawanan

Perak 2 – 1 Sabah

tamat perlawanan

Selangor 1 – 2 T-Team

tamat perlawanan

Terengganu 1 – 0 Sime Darby

tamat perlawanan

Wednesday, September 14, 2011

Permohonan E-GTukar Online Sesi Januari 2012

Permohonan E-GTukar Online Sesi Januari 2012

Untuk pengetahuan anda, keputusan permohonan pertukaran guru sesi januari 2012 akan diketahui pada 14 november 2011.

Samun Restoran Mamak Seksyen 15 | Dua Pelajar Tingkatan 5 Ditahan

Kes samun restoran mamak seksyen 15 shah alam. sila lihat video rompakan restoran mamak  disini. Polis Selangor menahan lapan lelaki termasuk dua pelajar Tingkatan Lima dan dua pengawal keselamatan sebagai suspek rompakan bersenjata secara berkumpulan di dua buah restoran mamak pada 28 Ogos dan 8 September lalu di sini.
Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah, berkata suspek pertama ditangkap di Pangsapuri Rimba Jaya, Klang pada 8 September jam 11 malam selepas rompakan ke atas restoran mamak dilakukan pada pagi hari yang sama. Penangkapan suspek pertama membawa kepada penahanan tujuh lagi suspek sehingga Ahad lepas (11 Sept) dan kesemua suspek yang berumur antara 17 dan 27 tahun itu ditahan reman sehingga Khamis ini, katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, polis masih mencari seorang lelaki dikenali sebagai S.Veeramuthu, 19, dari Kapar bagi membantu siasatan berhubung kes itu. Katanya, seorang daripada suspek yang ditahan adalah antara mereka yang dikehendaki polis bagi membantu siasatan kes samun sebuah rumah di Gombak. Beliau berkata, kejayaan pasukan khas yang ditubuhkan bagi menyiasat kes samun restoran mamak ini berjaya menahan suspek walaupun mereka cuba menyembunyikan identiti mereka dengan memakai topi keledar dan jaket semasa merompak adalah hasil intipan yang berkesan.

Polis juga merampas sebuah motosikal jenis Yamaha yang dilaporkan dicuri di Shah Alam, sebuah beg laptop, topi keledar dan jaket yang dipakai mereka semasa melakukan rompakan. Dalam perkembangan lain, Tun Hisan berkata, polis menahan tiga lelaki pada 8 September lepas yang merupakan di antara sembilan suspek dalam kes samun bersenjata sebuah gudang beras di Taman Perindustrian Rawang sehari sebelumnya.

Suspek pertama ditahan di sebuah premis di Sungai Buloh dan dua lagi ditahan di kawasan perumahan di Sungai Buloh pada hari yang sama.“Hasil siasatan awal, polis menemui semula tiga lori bersama sebahagian muatan beras yang dilarikan suspek-suspek yang bekerja sebagai pemandu dan kelindan lori di sebuah kawasan di Sungai Buloh pada hari yang sama,” katanya.

Beliau berkata, sejumlah 54 kampit beras daripada pelbagai jenama turut ditemui semula iaitu sebahagian daripada beras yang disamun bernilai RM220,000. Katanya, polis juga sedang mencari seorang daripada enam suspek yang masih bebas dikenali sebagai K.Nalluu, 24, dari Selayang bagi membantu kes itu. Ketiga-tiga suspek berumur antara 25 dan 30 tahun kini ditahan reman sehingga Khamis ini bagi membantu siasatan.

Terbaru : Anak Sheikh Muszaphar & Dr Halina, Sophea Isabella (Gambar)

Kini usia anak sulung Sheikh Muszaphar dan Dr Halina telah pun mencecah 7 minggu dengan berat menghampiri 4.5kg. Makin lama makin comel dan makin terserlah kekacakan dan kecantikan yang turun daripada ibu dan ayahnya. Semoga Sophea Isabella membesar dalam keadaan sihat sentiasa.
gambar terbaru

Like Facebook Sheikh Muszaphar untuk info terkini mengenai kehidupan angkasawan negara kita.

Tuesday, September 13, 2011

(15 GAMBAR) : Makin Comel Engku Aleesya Kini ( Anak Erra Fazira)!!!


Oh cutenya. Mungkin muka si mak (Erra Fazira) masa kecik-kecik dulu pun secomel anaknya, Engku Aleesya sekarang. Nie kalau jumpa depan-depan nie kompem merah pipi kena cubit. Comel bangat seh. Harap-harap Erra dan Engku Imran ada rezeki untuk anak kedua kelak. Sama-sama kita doakan ye.

aleesya comel
Lagi beberapa keping gambar Engku Aleesya yang semakin comel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel
aleesya comel 
sumber : link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2014

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2014

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More