Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (374) Al-Quran (22) Amazing (69) Anak (41) Bahaya (44) Contest (1) Crazy (92) Doa (14) Download (75) E-Book (4) Fotografi (3) Garage Sale (3) Hiburan (237) Hidayah (20) Hot's (142) Ibadah (14) Info (430) Jahitan (5) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (31) Kenderaan (42) Kesihatan (107) Kisah Benar (17) Kisah Sufi (14) Kitab (8) Lawak (82) Misteri (25) Most (62) Movie (83) Nabi Muhammad S.A.W (41) Ngeri (150) Novel (7) Pelancongan (2) Pelik (104) Pendidikan (270) Peraduan (1) Personal (132) Pertahanan (7) Rawatan Islam (3) Renungan (87) Resepi (36) Scarf / Shawl (8) Sejarah (35) Semasa (217) Sempoi (216) SEO (4) Seram (27) Sukan (121) Syiah (3) Teknologi (58) Tips (36) Top (10) Tudung (8) Tutorial (78) Ulama (24) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (20)
There was an error in this gadget

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Sunday, October 9, 2011

Tutorial Cara Nak Download Movie Dari Internet

Peringatan, tutorial ini hanya untuk sesiapa yang baru nak belajar(amatur), sudah semestinya bukan untuk pro, otai ataupun hantu donlod.
Sebenarnya ada pelbagai kaedah, cara dan software yang digunapakai untuk download movie. Oleh kerana ini tutorial saya yang pertama, saya ajarkan cara yang paling mudah sekali(takut nanti tak faham). Yang tak pandai pun boleh jadi terer. Tapi kene baca sampai habis la yer...
First of all, download perisian Utorrent. Klik SINI untuk muatturun version terbaru. Dont worry, installer Utorrent tersangatlah ringan dan bersaiz kecil. Then, double klik dan install macam biasa.
Second step, anda perlu tahu bahawa, terdapat banyak laman web yang menyediakan file2 torrent untuk di muatturun. Tak kiralah lagu, filem, drama tv, manga, bahkan video2 lucah boleh dimuatturun dengan mudah sekali!
Tapi, jangan bimbang, kat sini saya tak ajar download benda bukan2. Oleh itu, saya sarankan anda masuk ke web Thepiratebay, kerana laman ini jauh lebih clean berbanding laman2 p2p lain. Cuma kadang2 ada iklan di bahagian tepi yang agak mengganggu.
tutorial download

Paparan antaramuka laman tersebut... Klik gambar untuk besarkan.

Third step, taipkan nama movie yang hendak dicari pada ruang yang telah disediakan. Pastikan anda taip dengan betul. Jangan silap eja. Kalau silap, taun depan pun belum tentu jumpa. Namun, anda perlu faham, kalau citer tu baru je tayang kat panggung malam tadi, kat web ni pun belum ada gak lerr... Kena tunggu at least seminggu.
Sebagai contoh, saya taip iron man. Akan ada banyak yang tersenarai. Nak pilih yang mana??? Haa, sonang je cik kak, kak long... hehe... Jangan marah yer... Klik pada perkataan seed. Kenapa??? Seed menunjukkan bilangan orang yang ada simpan movie tu. Semakin ramai orang simpan, semakin mudah dan cepat untuk anda download movie tersebut. Yang ni member saya yang ajar. Saya pun tak pasti macam mana benda ni berfungsi. Tapi lebey kurang camtu lah yer!
cara downloadcara downloadKlik gambar untuk besarkan...

Okeh, step seterusnya, pilih dan klik nama movie yang dikehendaki. Sekarang, anda boleh baca komen2 orang yang dah pun download movie nih. Sesetengah pendownload yang baik hati dan bertanggungjawab, akan mention kualiti audio dan video movie tersebut. Sebagai contoh A-10, V-10, maksudnya movie tu memang cun sbb tu dapat full marks. Tapi kalau A-5,V-5, paham2 je lah. Audio movie tu tak clear, dan video pun agak hancus. Kadang2 ada juga diletakkan screenshot filem tersebut. Kalau ramai orang yang marah2 kat situ, dan cakap movie tu teruk, ataupun ada yang cakap file tersebut adalah FAKE, jangan ler donlod. Back, dan try tengok pilihan lain yang ada.

cara downloadKlik gambar untuk mendapat paparan yang lebih jelas.

Bila dah jumpa yang puas ati, klik download this torrent. Jangan pilih open, tapi pastikan anda save dulu file torrent yang kaler ijau tu. Tak kisah la nak save kat mana pun. Sekarang, pi balik kat file yang anda dah donlod tu, then double klik. Dia akan buka satu paparan baru yang menunjukkan kandungan file yang anda nak download tu, seterusnya klik ok! Simple kan??? Sekarang anda sudah pun berjaya download satu file movie.
cara downloadtorrent
Tapi ingat, jangan sesekali ubah kedudukan file torrent yang warna ijau tu. Sebab apa??? Kalau anda ubah file tu sebelum movie tersebut siap 100 peratus, peratus download akan jadi kosong balik. Bayangkan dah 90 peratus siap, dia jadi 0 peratus balik. Haa, ternganga nanti... Huhu... Lagi satu peringatan dari saya, jangan tamak. Download satu2. Jangan download dua movie serentak. Nanti lambat siap.

4 comments:

bagus sangat information nie .. tapi tetap tak reti buat :(

This comment has been removed by the author.

salam semua!! ni nak tanya ada tak sapa2 yang tahu nak seating Uttoren,nak bagi laju terima kasih.

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2014

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2014

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More