Blogroll

Senarai Tajuk

Agama (378) Al-Quran (22) Amazing (69) Anak (41) Bahaya (44) Contest (1) Crazy (98) Doa (14) Download (75) E-Book (4) Fotografi (3) Garage Sale (3) Hiburan (238) Hidayah (20) Hot's (144) Ibadah (15) Info (443) Jahitan (5) Jawatan Kosong (2) Jimak (2) K-Pop (31) Kenderaan (47) Kesihatan (109) Kisah Benar (17) Kisah Sufi (14) Kitab (8) Lawak (82) Misteri (25) Most (62) Movie (83) Nabi Muhammad S.A.W (41) Ngeri (156) Novel (7) Pelancongan (2) Pelik (108) Pendidikan (283) Peraduan (1) Personal (134) Pertahanan (7) Rawatan Islam (3) Renungan (87) Resepi (39) Scarf / Shawl (8) Sejarah (35) Semasa (232) Sempoi (221) SEO (4) Seram (27) Sukan (126) Syiah (3) Teknologi (60) Tips (38) Top (10) Tudung (8) Tutorial (78) Ulama (24) Ustaz Azhar (35) Video (7) WallPaper (1) Yahudi (20)
There was an error in this gadget

Promosi Terbaru!!! Sila Klik Dibawah!!!

Sunday, February 13, 2011

Sebab Apa Blog Jadi Berat



Banyak faktor yang menyebabkan sesebuah blog itu lambat untuk melalui proses 'loading page'. Kebiasaannya, punca utama adalah kerana blog tersebut dibina menggunakan banyak image.

Paparan image pada post yang saiz 'file'nya terlalu besar.

Penggunaan banyak widget javascript juga menjadi salah satu punca utama mengapa blog menjadi berat.

Sebab lain, kenapa blog menjadi berat.

1. Widget berbentuk flash (.swf): contohnya widget seperti jam, visitor counter,  gambar slide, games, iklan dan sebagainya.

2. File Javascript (.js); contohnya marquee text, photo slider dan jquery .

3. File Image bersize besar (.jpg, png, gif dan sebagainya); Contohnya seperti gambar atau ikon yang boleh bergerak, Lebih-lebih lagi image berformat .gif (animation) yang bersaiz besar.

4. Terlalu banyak post di muka depan(front page). Tekan Ctrl + - pada keyboard sebanyak empat kali. Anda boleh lihat sama ada blog sukar untuk di scroll atau pun mudah. Kemudian, bandingkan dengan blog lain.

5. File audio atau video yang di mainkan secara auto.

~ScaniaCyberCrewz98~

3 comments:

tq sahabat..aku nie pun baru je blajo nak main blog nie..sume lintang pukang lg..ini la hasil 1 bulan aku study pasal blog nih hehe..xde guru pun..sume aku study sdiri je..blehla tlg jd penasihat utk aku nnt neh hehe..tq atas komennya.. :)

entry yang bagus... thanks. dpat ilmu hari nie.

alhamdulillah..semoga ada manfaat bersama..

Post a Comment

Assalamualaikum & Salam Sejahtera! Terima kasih atas kunjungan..Semoga ada manfaat bersama..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2014

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus 2014

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More